Fokus

"Ne znam gde smo, vidim samo obalu Floride": Putnik uz pomoć kontrole leta sam prizemljio avion

Komentari

Autor: AP

11/05/2022

-

20:40

"Ne znam gde smo, vidim samo obalu Floride": Putnik uz pomoć kontrole leta sam prizemljio avion
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Putnik u malom avionu koji je leteo iznad atlantske obale Floride iskoristio je radio u pilotskoj kabini da hitno zatraži pomoć nakon što je shvatio da pilot nije sposoban da upravlja kontrolama.

"Imam ozbiljnu situaciju ovde", rekao je čovek u utorak. "Moj pilot nije u stabilnom stanju. Nemam pojma kako da upravljam avionom", kazao je uznemireni putnik, prenosi AP.

Jedan od kontrolora letenja je odgovorio, pitajući da li zna koja je trenutna pozicija aviona.

"Ne znam, vidim obalu Floride ispred, ali ne znam", rekao je putnik.

Dvostruke komande omogućavaju da se sa ovim avionom, Cessna 280, upravlja sa suvozačevog sedišta. Govoreći veoma mirno, kontrolor mu je rekao da "održava krila u ravni i da pokuša da prati obalu, bilo na sever ili jug".

Prošli su minuti pre nego što su kontrolori uspeli da lociraju avion, koji je do tada išao na sever iznad Boka Ratona. Tada se činilo da je čovekov glas utihnuo, pa je kontrolor u Fort Pirsu zatražio broj njegovog mobilnog telefona kako bi omogućio kontrolorima na međunarodnom aerodromu Palm Bič da jasnije komuniciraju s njim.

Kontrolor letenja Robert Morgan sa 20 godina iskustva preuzeo je rad u tom trenutku, ohrabrajući i navodeći putnika da bezbedno sleti.

"Svaka čast novom pilotu", rekao mu je jedan kontrolor nakon što se avion spustio niz pistu.

Morgan je rekao da se oseća kao da je na pravom mestu u pravo vreme.

"Znao sam da avion leti kao i svaki drugi avion. Samo sam morao da ga smirim, da ga usmerim na pistu i samo mu kažem kako da smanji snagu da bi mogao da se spusti. Bilo je zaista dobro pomoći nekome", rekao je Morgan.

Portparol Federalne uprave za vazduhoplovstvo Rik Brajtenfelt potvrdio je da su pilot i putnik jedine dve osobe u avionu. Agencija istražuje ovaj slučaj, naveli su u mejlu. Nije bilo reči o stanju pilota, a nije objavljen ni njegov identitet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet