Evropa

Istraga zbog incidenta iznad aerodroma "Šarl de Gol", piloti na visini od 500 metara odustali od sletanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2022

-

16:20

Istraga zbog incidenta iznad aerodroma "Šarl de Gol", piloti na visini od 500 metara odustali od sletanja
Istraga zbog incidenta iznad aerodroma "Šarl de Gol", piloti na visini od 500 metara odustali od sletanja - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Biro za istragu i analizu (BEA) saopštilo je u sredu da utvrđuje uzroke "ozbiljnog incidenta" koji se dogodio početkom aprila sa Boingom 777 avioprevoznika "Er France" a tiče se "nestabilnosti tokom kontrole leta" sa kojima su se piloti suočili tokom sletanja.

Francuski stručnjaci istražuju šta se tačno desilo sa kontrolama aviona što je nateralo pilote da na visini od 500 metara odustanu od sletanja sedmočasovnog leta od Njujorka do Pariza.
BEA je na svom tviter nalogu 6. aprila ovo okarakterisala kao "ozbiljan incident". 

Francski portal France24 navodi da je u nomenklaturi međunarodnog civilnog vazduhoplovstva, reč  o "incidentu čije okolnosti ukazuju da je postojala velika verovatnoća da se nesreća dogodi".

Kompanija "Er France" potvrđuje da je posada leta AF011 tog 4. aprila prekinula sekvencu sletanja i izvršila obilazak tokom prilaska Parizu i aerodromu Šarl de Gol", navodi se u saopštenju AFP-u.

"Posada je normalno spustila avion nakon dugog prilaza aerodoromu. Posade su obučene i redovno vežbaju ponašanje u ovakvim okolnostima", naovode iz kompanije.

Kako se francuski mediji pozivaju na audio snimke koji su zabeleženi tokom leta, u nekoliko sekudni se čuje od pilota uzdah i reči "Stani, stani". Još strašnije od toga su sekunde tišine koje prolaze između narednih javljanja. Srećom, piloti su uspeli da pronađu način da uspostave kontrolu i drugo sletanje je prošlo bez ikakvih problema.

Crne kutije u kojima se nalaze snimci o podacima leta i razgovori u pilotskoj kabini se i dalje analiziraju i proveravaju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa