Fokus

Kim Džong Un prvi put u javnosti sa maskom na licu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/05/2022

-

14:05

Kim Džong Un prvi put u javnosti sa maskom na licu
Kim Džong Un prvi put u javnosti sa maskom na licu - Copyright Tanjug AP/KRT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Snimak severnokorejskog lidera Kima Džonga Una koji nosi zaštitnu masku objavljen je danas u severnokorejskim državnim medijima, prvi put od početka pandemije koronavirusa, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Agencija je objavila kadar iz izveštaja severnokorejske Centralne televizije o osmom sastanku Politbiroa Centralnog komiteta Radničke partije koji je održan 12. maja, a na kojem Kim Džong Un nosi jednostavnu hirušku masku.

"Predsedavajući Kim Džong Un je skinuo masku tokom govora na sastanku i stavio je na sto. Ovo je prvi put da je Kim Džong Un prikazan kako nosi masku", navela je agencija Jonhap.

Ranije danas severnokorejske vlasti potvrdile su prisustvo koronavirusa u zemlji prvi put od početka pandemije. KCNA je navela da je na testovima u nedelju bilo pozitivnih uzoraka kod ljudi koji su imali visoku temperaturu u Pjongjangu, a potvđeno je i da su zaraženi omikron sojem. Kao odgovor na izbijanje žarišta, severnokorejski lider Kim Džong Un je naredio oštar lokdaun.

Niko ne zna da li Severna Koreja ima vakcine protiv korone

Do danas, Severna Koreja je uspevala da spreči epidemiju zahvaljujući nizu drakonskih mera. Granica zemlje zatvorene su od januara 2020. godine kako bi bilo sprečeno da virus na neki način uđe u zemlju, a to se prilično negativno odrazilo na ekonomiju te zemlje.

Nije poznato ni da li je Severna Koreja nabavila vakcine i pored toga što ispunjava uslove za globalni program deljenja cepiva protiv kovida 19. U feburauru je Kovaks navodno smanjio broj doza dodeljenih Severnoj Koreji jer ta zemlja nije uspela da organizuje bilo kakve isporuke, piše Rojers. Takođe, u februaru je specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Severnoj Korenij Tomas Ojea Kintana pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi ovoj zemlji "60 miliona doza vakcine za pokrivanje najmanje dve vakcinalne populacije".

Međutim, ova zemlja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nije dostavila informacije o situaciji sa vakcinacijom. CNN navodi da bi, pod pretpostavkom da je većina stanovništva nevakcinisana, izbijanje epidemije bilo katastrofalno za Severnu Koreju. U svakom slučaju, do sada je medicnski sektor već pretrpeo određene sankcije. Kim je otpustio nekoliko visokih zvaničnika koji nisu uspeli da sprovedu strogu prevenciju i dozvolili da virus počne da se širi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet