Fokus

Šangaj se sprema za kraj striktnog lokdauna

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

09:48

Šangaj se sprema za kraj striktnog lokdauna
Šangaj se sprema za kraj striktnog lokdauna - Copyright AP/ Chen Si

veličina teksta

Aa Aa

Šangaj bi u narednim danima mogao da očekuje smirivanje situacije sa koronavirusom i postepeno ublažavanje restriktivnih mera, posebno u opštinama u kojima je bio striktan lokdaun, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Vu Čing.

"Iako se situacija popravlja, borba protiv najvećeg žarišta u Kini od početka pandemije i dalje zahteva od svakog građanina da uloži trud", kazao je Vu, prenosi Rojters.

On je dodao da je trenutni cilj gradskih vlasti Šangaja da se od polovine meseca ne beleži nijedan slučaj oboljevanja od korone po opštinama koje su u striktnom lokdaunu.

"Već možemo da vidimo da je svetlo na kraju tunela sve bliže i bliže", kazao je Vu.

Šangaj, takođe, razmatra da proširi broj firmi kojima će biti dozvoljeno da rade, dodao je Vu, objasnivši da će se ceo grad vratiti normalnoj proizvodnji i životu "što pre je to moguće."

On je naglasio da i dalje postoje veliki izazovi i rizici od vraćanja kovida, posebno u starijim delovim agrada, gde je slabija sanitarna infrastruktura.

Šangaj se priprema za kraj lokdauna sa "normalizovanim" sistemom za testiranje na kovid koji će dozvoliti građanima da dobiju brze rezultate pre nego što se pojave na javnim mestima.

Vu je rekao novinarima da je operativno više od 5.700 punktova za testiranje, a da je krajnji cilj da ih bude oko 9.900. Na punktovima bi trebalo da bude moguće testiranje osoba na 15 minuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet