Fokus

Palestinske vlasti odobrile međunarodnu istragu ubistva novinarke

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

15:43

Palestinske vlasti odobrile međunarodnu istragu ubistva novinarke
Palestinske vlasti odobrile međunarodnu istragu ubistva novinarke - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Palestinske vlasti saopštile su danas da odobravaju međunarodnu podršku istrazi o smrti novinarke Al-Džazire Širin Abu Akleh.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, koje su ranije odbile pomoć Izraela, napisao je na Tviteru da vlast pozdravilja učešće svih međunarodnih tela u istrazi u vezi sa ubistvom novinarke, prenosi Rojters.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Palestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

U današnjem saopštenju izraelska policija navodi da je imala nameru "da omogući mirnu i dostojanstvenu sahranu koju je koordinisala sa porodicom nastradale novinarke, ali da su stotine izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i naškode policiji", prenosi britanska agencija.

Kako se navodi, policija će istražiti sukobe koji su se dogodili tokom sahrane.

Palestinske vlasti su ranije navele da je Abu Akleh, koja je pratila izraelsku raciju na Zapadnoj obali, bila žrtva atentata koji su izvršile izraelske snage, a izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je novinarka poginula usled palestinske vatre, ali su potom navele da su za to možda odgovorne i njihove snage.

Savet bezbedosti UN: Novinari moraju da budu zaštićeni kao civili

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo Širin Abu Akleh  i pozvao na "neposrednu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu", navodi Rojters. 

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica SB UN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili". Novinari koji su bili sa njom, ukljucujući i kolegu iz Al Jazeere koji je tada ranjen, potvrdili su da su izraelske snage pucale na njih iako su jasno identifikovani kao novinari.

Komentari (0)

Svet