Fokus

Zdravstveni zvaničnici: Nema opasnosti od širenja majmunskih boginja

Komentari

Autor: FoNet

23/05/2022

-

22:20

Zdravstveni zvaničnici: Nema opasnosti od širenja majmunskih boginja
Zdravstveni zvaničnici: Nema opasnosti od širenja majmunskih boginja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rizik od širenja majmunskih boginja među opštom populacijom je vrlo nizak i prenos se može zaustaviti izvan endemskih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi, rekli su zdravstveni zvaničnici danas, pošto su ovog meseca eksplodirali slučajevi u Evropi i Severnoj Americi, javlja AFP.

Manje od 200 potvrđenih i sumnjivih slučajeva zabeleženo je od početka maja u Australiji, Evropi i Severnoj Americi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), što je izazvalo strah od širenja bolesti. Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nisu putovali u endemske oblasti Afrike.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) takođe je umanjio strahove od širenja u široj javnosti. Majmunske boginje, koje obično nisu smrtonosne, mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i osip na rukama i licu nalik na boginje.

Virus se može preneti kontaktom sa kožnim lezijama ili kapljicama telesne tečnosti od zaražene osobe. Prema ECDC-u, virus može izazvati teške bolesti kod određenih grupa kao što su "mala deca, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom".

Agencija je također ukazala na rizik od "prenošenja s čoveka na životinju" i rekla da ako se virus proširi na životinje "postoji rizik da bi bolest mogla postati endemska u Evropi". 

Komentari (0)

Svet