Fokus

Premijerka Novog Zelanda ide na razgovor sa predsednikom SAD

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

07:45

Premijerka Novog Zelanda ide na razgovor sa predsednikom SAD
Džasinda Ardern, aktuelna premijerka Novog Zelanda - Copyright Tanjug/AP/Mark Mitchell/New Zealand Herald

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da će se susresti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući u utorak, a očekuje se da će razgovarati o, kako navodi Rojters, situaciji u Info-pacifiku, trgovini i američkoj ekonomskoj ulozi u tom regionu.

Ove dve zemlje su bliski saradnici, ali je susret Bajdena i Ardern bio pod znakom pitanja nakon što je premijerka Novog Zelanda bila pozitivna na kovid ovog meseca, pošto Bela kuća ima vrlo striktne protokole oko pandemije.

Ardern, koja je razgovarala sa novinarima u četvrtak nakon uvodne reči na Univerzitetu Harvard tokom posete SAD, rekla je da će se sastati i sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris.

Ona očekuje da će se na dnevnom redu naći i rat u Ukrajini i situacija u Info-pacifiku, odnosno, očigledan rivalitet između SAD i saveznika, sa jedne strane, i sve većeg uticaja Kine sa druge strane, dodaje britanska novinska agencija.

"Postoji veliki broj oblasti u kojima SAD i Novi Zeland imaju slične poglede, brojne oblasti gde bismo voleli da vidimo da se nastavi njihovo prisustvo, ili poveća", dodala je Ardern.

Premijerka Novog Zelanda je u SAD gde pokušava da poveća izvoz i da dovede više turista u njenu zemlju, koja će potpuno otvoriti granice nakon dve godine restriktivnih mera zbog pandemije korone.

Njena poseta Vašingtonu se poklapa sa početkom turneje kineskog ministra spoljnih poslova Vanga Jia, koji je krenuo u obilazak pacifičkih zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet