Fokus

Snažan zemljotres pogodio Istočni Timor, osetio se u Australiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

08:05

Snažan zemljotres pogodio Istočni Timor, osetio se u Australiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 6,4 stepeni pogodio je danas obalu Lospalos u Istočnom Timoru, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara i na oko 29 kilometara jugoistočno od Lospalosa, preneo je Rojters.

Zemljotres su osetili i stanovnici australijskog grada Darvina, više od 700 kilometara južno, prema izveštajima australijskih medija i komentarima stanovnika na društvenim medijima.

Pojedini građani su brzo napustili zgrade u glavnom gradu Diliju, iako je mogućnost cunamija odbačena. Do sada nije bilo izveštaja o šteti ili žrtvama, ali su očevici rekli da se zemljotres osetio jako.

Video snimak postavljen na društvenim medijima prikazuje kupce kako izlaze stepenicama iz tržnog centra u Diliju.

"Bilo je žestoko. Naše osoblje je pobeglo iz zgrade jer se tresla", rekao je za Rojters direktor informative na lokalnoj televiziji GMN.

Indonežanska agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku rekla je da zemljotres nije izazvao opasnost od cunamija. Istočni Timor i susedna Indonezija čine "vatreni pojas Pacifika", seizmički aktivnu zonu, gde se spajaju različite ploče na zemljinoj kori i stvaraju veliki broj zemljotresa i vulkana.

Za razliku od izveštaja EMSC, Američki centar za geološki nadzor saopštio je da je zemljotres bio nešto blaži, jačine 6,1 stepen, na dubini od 50 kilometara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet