Fokus

Kineske vlasti saopštile da nije bilo curenja gasa u nuklearki Tajšan

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

13:21

Kineske vlasti saopštile da nije bilo curenja gasa u nuklearki Tajšan
Kineske vlasti saopštile da nije bilo curenja gasa u nuklearki Tajšan - Copyright Tanjug/ Planet Labs Inc. via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineske vlasti saopštile su danas da nije bilo curenja gasa u nuklearnoj elektrani Tajšan i da nije povećan dozvoljeni nivo radijacije u blizini elektrane.

CNN je u ponedeljak izvestio da je "Framatom", francuska kompanija koja je dizajnirala reaktore u tom postrojenju, saopštila da je kineski regulator nuklearne bezbednosti podigao ograničenja dozvoljenog nivoa zračenja izvan postrojenja u jugoistočnoj provinciji Guangdong da ne bi morao da ga isključi, podseća agencija Rojters.

Reagujući na izveštaj CNN-a, kinesko ministarstvo za ekologiju i životnu sredinu saopštilo je da je ta tvrdnja pogrešna.

Rečeno je da je kineska Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost (NNSA) pregledala specifikacije za plemenite gasove, koji se koriste kao reaktorsko rashladno sredstvo u Tajšanu, ali da to "nema nikakve veze sa otkrivanjem radijacije izvan nuklearne elektrane".

Porast nivoa radijacije zabeležen je u primarnom krugu kod reaktora 1 u Tajšanu, ali je bio unutar parametara za bezbedne operacije, saopštilo je ministarstvo.

"Povećanje radijacije je uzrokovano oštećenjem malog broja gorivnih šipki, što je normalno tokom proizvodnje, transporta i utovara goriva", saopštilo je kinesko ministarstvo na svom nalogu na kineskoj društvenoj mreži We Chat.

Komentari (0)

Svet