Fokus

Građani u Kazahstanu na referendumu podržali ustavne amandmane

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

08:35

Građani u Kazahstanu na referendumu podržali ustavne amandmane
Tanjug/AP/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ

veličina teksta

Aa Aa

U Kazahstanu su građani na referendumu podržali ustavne amandmane koje je predložio predsednik Kasim Žomart Tokajev, saopštila je danas Centralna izborna komisija.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, a Centralna izborna komisija je navela u saopštenju da je 77,18 odsto glasova na jučerašnjem referendumu bilo za amandmane kojima se decentralizuje donošenje odluka i oduzima status "nacionalnog lidera" bivšem lideru Nursultanu Nazarbajevu, prenosi agencija Rojters.

Predloženim amandmanima ograničavaju se ovlašćenja predsednika države i značajno proširuju ovlašćenja parlamenta i lokalnih predstavničkih tela, što bi sistemski trebalo da poboljša poštovanje ljudskih prava, obnovi Ustavni sud, konačno ukine smrtnu kaznu i ukloni klauzule o statusu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, preneo je TASS.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev predložio je izmene osnovnog zakona nakon pokušaja januarskog državnog udara. Referendum ima za cilj da obezbedi konačnu tranziciju zemlje sa superpredsedničkog oblika vladavine na predsednički.

Tako se planira smanjenje učešća šefa države u formiranju gornjeg doma parlamenta, ograničavanje njegovog uticaja na lokalna predstavnička i izvršna tela, uspostavljanje zabrane njegovog članstva u političkim partijama tokom predsedavanja. Tokajev je promovisao reformu kao osnovu za novi društveni ugovor u naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji, a analitičari kažu da bi glasanje na referendumu moglo da se posmatra kao proba za njegovu kandidaturu za osvajanje drugog predsedničkog mandata, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet