Fokus

Okršaj Pekinga i Vašingtona oko porekla korone: Kineski ekspert upire prst u SAD i najnovije istraživanje američkog instituta

Komentari

Autor: Reuters

18/06/2021

-

06:59

Okršaj Pekinga i Vašingtona oko porekla korone: Kineski ekspert upire prst u SAD i najnovije istraživanje američkog instituta
Okršaj Pekinga i Vašingtona oko porekla korone: Kineski ekspert upire prst u SAD i najnovije istraživanje američkog instituta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države treba da podele sa javnošću sledeću fazu istraživanja o poreklu kovida 19, smatra kineski epidemiolog, nakon istraživanja koje je pokazalo da je koronavirus počeo da se širi u pet američkih država još u decembru 2019.

Istraživanje koje je ove nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje SAD (NIH) pokazuje da je minimum sedmoro ljudi u pet država SAD imalo SARS-CoV-2, virus koji izaziva bolest kovid 19, nedeljama pre nego što su SAD objavile prve slučajeve.

Uzorci su stigli iz Ilinoisa, Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Vinskonsina, a bili su deo studije više od 24.000 uzoraka uzetih za istraživački program Nacionalnog instituta za zdravlje između 2. januara i 18. marta 2020. godine.

Od sedam uzoraka, tri su bila iz Ilinoisa, gde je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa prijavljen 24. januara, dok su preostale četiri države imale po jedan slučaj. Uzorci učesnika u Ilinoisu prikupljeni su 7. januara, a iz Masačusetsa 8. januara.

Zajedničko istraživanje Kine i Svetske zdravstvene organizacije koje je objavljeno u martu navodi četiri teorije, među kojima je kao "vrlo verovatna" navedena ona da je kovid 19 prešao sa slepog miša na životinju posrednika, pa na ljude.

Ali, Peking razvija teoriju da je kovid došao u Kinu iz inostranstva preko kontaminirane smrznute hrane, dok istovremeno više stranih političara traže istragu o tome da li je virus iscurio iz Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Unsplash

 

Ženg Guang, glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izjavio je za državnu novinu Global Times da bi trebalo da se skrene pažnja na SAD, koja je zakasnila da testira građane u prvom stadijumu epidemije, a takođe je dom mnogih bioloških laboratorija, piše Rojters.

Komentarišući istraživanje SAD u četvrtak, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian izjavio je da je skoro očigledno da je pandemija kovida imala "različita porekla" i da bi i druge zemlje trebalo da sarađuju sa SZO.

Istraga o poreklu kovida 19 bila je predmet političkih napetosti između Kine i SAD, dok je u poslednje vreme ponovo u centru pažnje Institut virusologije u Vuhanu u kom su se navodno nekoliko radnika zarazilo u novembru 2019. godine.

Podsetimo, u izveštaju Nacionalne laboratorije američke vlade navodi se kao "verovatno" da je virus iscurio iz laboratorije u Vuhanu, izvestio je The Wall Street Journal ranije ovog meseca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet