Fokus

Kisindžer o ratu u Ukrajini: Zelenski je slučajni predsednik sa istorijskom misijom, Putin ne zna za meru

Komentari

Autor: Jutarnji, The Sunday Times

12/06/2022

-

21:23

Kisindžer o ratu u Ukrajini: Zelenski je slučajni predsednik sa istorijskom misijom, Putin ne zna za meru
Henri Kisindžer - Copyright AP/Thomas Peter

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer napunio je 27. maja 99 godina. Britanski list "The Sunday Times" objavio je veliki intervju sa njim, koji je vodio istoričar Najl Ferguson, inače autor knjige o Kisindžeru. Bivši američki diplomata hoda sa štapom i govori sporije, ali njegov um je oštar kao i uvek, piše Tajms.

Pošto je državni sekretar Kisindžer bio omražen zbog svoje uloge u Vijetnamskom ratu, danas njegov naslednik Entoni Blinken ulaže milijarde u ukrajinski rat. Ferguson ne vidi bitnu razliku između tadašnjeg rata u kojem su ginuli mladi Amerikanci i današnjeg rata u kojem Amerika šalje oružje da ubije druge. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 23. maja, Kisindžer je rekao da Ukrajina mora dati Rusiji deo svoje teritorije, a komentar je naišao na besne kritike.

Prema njegovim rečima, Ukrajinu bi trebalo trajno podeliti prema situaciji pre 24. februara, kada su delovi Donjecka i Luganska bili pod kontrolom proruskih separatista, a Krim u sastavu Rusije, kao i od 2014. godine.

Kisindžer ističe da nema sumnje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "izvršio istorijsku misiju".

"Postao je slučajni predsednik iz frustracije unutrašnjom politikom. A onda se suočio sa pokušajem Rusije da vrati Ukrajinu u potpuno zavisan i podređen položaj. I okupio je svoju zemlju i svetsku javnost na istorijski način. To je njegovo veliko dostignuće", rekao je Kisindžer.

Bivši američki državni sekretar dodaje da sada ostaje pitanje, da li Zelenski može održati svoje liderstvo sklapanjem mira, posebno mira koji podrazumeva određenu žrtvu, prenosi Jutanji.

"Putin je promišljen"

Henri Kisindžer je bio državni sekretar od 1973. do 1977. i savetnik za nacionalnu bezbednost od 1969. do 1975. godine, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. godine.

Upitan o Vladimiru Putinu, koga je sreo nekoliko puta, kada je trenutni predsednik Rusije bio zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga, Kisindžer je rekao da misli da je on promišljen analitičar.

Putinov problem je, kaže Kisindžer, to što je on "na čelu zemlje koja je propala i što je sada izgubio osećaj za meru".

U vreme ruske aneksije Krima 2014, Kisindžer se u članku izjasnio protiv ideje o ulasku Ukrajine u NATO, predlažući umesto toga neutralan status poput Finske. Već tada je upozorio da nastavak razgovora o ulasku Ukrajine u NATO rizikuje izbijanje rata. Finska i Švedska sada ulaze u NATO. Na pitanje da li je Alijansa postala prevelika, bivši američki sekretar odgovara:

"NATO je bio odličan za obračun sa agresivnom Rusijom kada je bila velika pretnja svetskom miru. Sada je NATO izrastao u instituciju koja na jedinstven način odražava evropsku i američku saradnju i važno je da je održavamo. Ali važno je prepoznati da će se veliki problemi pojaviti u odnosima Bliskog istoka i Azije sa Evropom i Sjedinjenim Državama. A NATO je institucija čije članice nemaju nužno kompatibilne stavove", upozorio je Kisindžer. 

Novi hladni rat?

Ferguson je podsetio Kisindžera na razgovor koji su vodili krajem 2019. u Pekingu, kada ga je pitao da li smo već u drugom hladnom ratu, ali sa Kinom, koja sada igra ulogu Sovjetskog Saveza. Kisindžer je odgovorio: "Mi smo u podnožju Hladnog rata". Godinu dana kasnije rekao je da smo već u "planinskim prevojima Hladnog rata".

Na pitanje "gde smo sada?" Kisindžer odgovara: "Amerika i Kina, dve zemlje sa sposobnošću da dominiraju svetom, rivali su koje vode nekompatibilne vlade, u vreme kada bi tehnologija mogla da uništi svet".

S tim u vezi, Kisindžer potvrdno odgovara na pitanje da li je Drugi hladni rat potencijalno još opasniji od Prvog hladnog rata. Obe supersile sada prvi put imaju uporedive ekonomske resurse, a tehnologije uništavanja su još strašnije, posebno sa pojavom veštačke inteligencije.

On ne sumnja da su Kina i Amerika sada protivnici.

"Ne verujem da je svetska dominacija kineski koncept, ali može se desiti da postanu tako moćni. A to nije u našem najboljem interesu", upozorava Kisindžer.

Komentari (1)

IZNOGUD

12.06.2022 22:46

Teško da je Rusija propala...gospodin od 99 godina ne rasuđuje sasvim dobro. No tako govori Amerika kao i EU...a polako propadaju zbog sankcija koje su uveli,kao što ih i nije briga za narod Ukrajine...

Svet