Fokus

"Istorijski dogovor": EU, Egipat i Izrael potrpisali gasni sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

19:32

"Istorijski dogovor": EU, Egipat i Izrael potrpisali gasni sporazum
"Istorijski dogovor": EU, Egipat i Izrael potrpisali gasni sporazum - Copyright Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija, Egipat i Izrael potpisali su danas sporazum o povećanju isporuka tečnog prirodnog gasa zemljama EU, koje nastoje da smanje zavisnost od snabdevanja gasom iz Rusije.


Prema sporazumu, koji je potpisan u Kairu, Izrael će slati više prirodnog gasa preko Egipta, koji raspolaže kapacitetima za njegovo pretvaranje u tečni gas i izvoz moskim putem, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izveštava AP.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim i izraelskim ministrima energetike, nazvala ovaj sporazum "istorijskim", ističući da je on deo napora Evrope da diverzifikuje izvore energije, da se distancira od Rusije i da uvozi ugljovodonike od "drugih pouzdanih dobavljača", pominjući u tom kontekstu Izrael i Egipat.

Sporazumom se EU obavezala da će pomoći Egiptu i Izraelu da povećaju proizvodnju i istraživanje gasa u svojim teritorijalnim vodama. Za sada nije otkriveno koliko će gasa EU uvoziti iz ove dve zemlje.

„Poznato je da je ruski rat protiv Ukrajine razotkrio našu evropsku zavisnost od ruskih fosilnih goriva i mi želimo da se oslobodimo te zavisnosti“, rekla je fon der Lajen kasnije na zajedničkoj konferenciji za medije s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Izraelska ministarka energetike Karin Elharar navela je da je potpisani sporazum rezultat ruske invazije na Ukrajinu, koja je izazvala evropsku energetsku krizu, dodajući da on takođe naglašava sve jaču saradnju između Egipta i Izraela, dva bivša neprijatelja.

„Ovo je poruka onima koji u našem regionu vide samo negativne sile kao što su podele i sukob. Ovo pokazuje da utiremo novi put partnerstva, solidarnosti i održivosti“, kazala je ona.

Egipatski ministar nafte Tarek el-Mola nazvao je sporazum "važnom prekretnicom'''' za saradnju između Egipta, Izraela i EU, ocenivši će to dovesti do dalje saradnje između članica istočnomediteranskog gasnog foruma, koji uključuje Jordan, Izrael, Kipar, Grčku, Egipat, Palestinske vlasti, Francusku i Italiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet