Fokus

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zabranile igračke u duginim bojama, tvrde da podstiču homoseksualnost

Komentari

Autor: BBC

15/06/2022

-

23:47

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zabranile igračke u duginim bojama, tvrde da podstiču homoseksualnost
Vlasti u Saudijskoj Arabiji zabranile igračke u duginim bojama, tvrde da podstiču homoseksualnost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplenjuju igračke i dečju odeću u duginim bojama, tvrdeći da se na taj način promoviše homoseksualnost, prenela je državna televizija.

Kako je prikazano u izveštaju Al-Ekbarije, članovi ministarstva trgovine iz prodavnica u glavnom gradu Rijadu uklanjaju veliki broj prozvoda, uključujući šnale, olovke, majice, šešire i pernice. Prema rečima jednog od zvaničnika, ova roba je "u suprotnosti sa islamskom verom i javnim moralom, dok istovremeno promoviše homoseksualne boje ciljajući mlađu generaciju".

U posebnom tvitu, samo ministartsvo je objavilo kako konfiskuju proizvode koji "sadrže simbole i znake koji pozivaju na devijaciju i kontradiktorni su zdravom razumu", a prodavnice u kojima se ovakvi predmeti nađu biće kažnjene.

 

 

U decembru, vlasti u Kataru, koji se graniči sa Saudijskom Arabijom, objavile su da je iz prodavnica konfiskovan veliki broj igračaka u duginim bojama, tvrdeći da su ove igračke "nosile slogane koji idu protiv islamskih vrednosti".

Iako u Saudijskoj Arabiji ne postoje zakoni koji se tiču seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, strogo su zabranjeni bilo kakvi seksualni odnosi izvan braka, a tu je uključena i homoseksualnost.

Prema načinu na koji ova zemlja interpretira islamski zakon, polni odnos između dve osobe istog pola kažnjiv je ili srmću, ili bičevanjem, u zavisnosti od toga koliko se neki slučaj smatra ozbiljnim. Takođe, muškarcima je zabranjenu da se "ponašaju kao žene", ili da nose žensku odeću, a isto važi i u suprotnom smeru.

Zabranjeno je i da se bilo koja osoba upušta u onlajn aktivnosti kojima se narušavaju "javni red i mir, religijske vrednosti, javni moral ili privatnost", prenosi britanski BBC

Komentari (1)

Svet