Fokus

Pakistanski ministar na meti kritika zbog apela da se štedi ispijanjem manje čaja:"Sutra će da traži da jedemo manje"

Komentari

Autor: AP

15/06/2022

-

23:55

Pakistanski ministar na meti kritika zbog apela da se štedi ispijanjem manje čaja:"Sutra će da traži da jedemo manje"
Pakistanski ministar na meti kritika zbog apela da se štedi ispijanjem manje čaja:"Sutra će da traži da jedemo manje" - Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammad Sajjad, File

veličina teksta

Aa Aa

Ministar u novoizabranoj pakistanskoj vladi suočio se sa kritikama nakon molbe naciji da pije manje čaja kako bi uštedeli na uvozu usred produbljivanja ekonomske krize.

Pakistan je među vodećim svetskim uvoznicima čaja, izuzetno popularnog pića i među bogatima i među siromašnima u ovoj zemlji od 220 miliona ljudi. Vlada mora godišnje da potroši oko 600 miliona dolara iz deviznih rezervi centralne banke za uvoz čaja.

Veruje se da stanovnik Pakistana u proseku popije najmanje tri šoljice čaja dnevno.

Premijer Šahbaz Šarif, koji je preuzeo dužnost u aprilu nakon što je Imran Kan zbačen sa vlasti glasanjem o nepoverenju u parlamentu, obećao je da će poboljšati posrnulu ekonomiju i ispuniti uslove koje je postavio Međunarodni monetarni fond u nastojanju da oživi paket pomoći od šest  milijardi dolara .

Ipak, apel ministra za planiranje Ahsana Ikbala da pije manje čaja iznenadio je mnoge.

"Apelujem na ljude da smanje ispijanje čaja za jednu ili dve šoljice dnevno jer mi takođe pozajmljujemo novac za čaj koji se uvozi", rekao je Ikbal na konferenciji za novinare u utorak.

Neki su otvoreno savetovali Ikbala na društvenim mrežama da podnese ostavku.

"Juče nas je Ahsan Ikbal zamolio da konzumiramo manje čaja, a sutra će možda reći da jedemo manje. Da li je to rešenje?" pitao je jedan vlasnik tezge sa čajem pored puta na periferiji Islamabada, preneo je AP.

Pakistanska vlada je do sada povećala cenu goriva, prirodnog gasa i struje do 45 odsto, što je dovelo i do porasta cena hrane.

Komentari (0)

Svet