Fokus

Izrael ponovo u političkoj krizi, vraća li se Netanjahu? Dvojica ministara ujedinjeni da ga spreče u tome

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

22:49

Izrael ponovo u političkoj krizi, vraća li se Netanjahu? Dvojica ministara ujedinjeni da ga spreče u tome
Izrael ponovo u političkoj krizi, vraća li se Netanjahu? Dvojica ministara ujedinjeni da ga spreče u tome - Copyright Profimedi EPA/Sebastian Scheiner Abir Sultan

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid saglasili su da raspuste parlament, što će dovesti do novih izbora koji sada otvaraju mogućnost za povratak na vlast nekadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua.

Posle nekoliko nedelja spekulacija, Benet je najavio da će vlada podneti nacrt zakona o raspuštanju Kneseta sledeće nedelje, a time će biti okončana 36. izraelska vlada, jedva godinu dana nakon što je i formirana.

Benetov koalicioni partner, aktuelni ministar spoljnih poslova Jair Lapid, preuzeće ulogu vršioca dužnosti premijera na najmanje 90 dana. Uzimajući u obzir verske praznike, izbori će verovatno da budu održani u oktobru, i to će biti peti opšti izbori u zemlji za samo tri godine.

Aktuelna koalicija, podsetimo, stara je samo godinu dana. Rojters podseća da su Lapid i Benet u junu 2021. godine formirali neočeikavanu koaliciju nakon dve godine političkog zastoja, okončavajući rekordnu vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanijahua.

Rojters dodaje da je vlada desničarskih, liberalnih i muslimanskih arapskih partija bila krhka od samog početka sa tankom parlamentarnom većinom, a ističe da je u vladajućoj koaliciji bilo podela po glavnim političkim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski sukob, državna i verska pitanja.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini.

Šef izraelske diplomatije Jair Lapid izjavio je da neće čekati nove izbore kako bi se uhvatio u koštac sa brojnim izazovima i da će se sa njima suočiti čim preuzme mesto privremenog premijera od aktuelnog predsednika Vlade Naftalija Beneta, prenosi Tanjug.

"Moramo da se pozabavimo troškovima života, vodimo kampanju protiv Irana, Hamasa i Hezbolaha i suprotstavimo se snagama koje prete da pretvore Izrael u nedemokratsku zemlju", rekao je sinoć Lapid, prenosi Rojters.

Netanjahu vest dočekao sa odobravanjem

Netanjahu je u ponedeljak uveče rekao da će njegova partija Likud predvoditi sledeću vladu, izjavivši: "Ovde se dogodilo nešto sjajno", navodi Rojters.

Istraživanja konstatno daju Likudu oko 30 od 120 mesta u parlamentu, što bi ga učinilo pojedinačno najsnažnijom strankom, ali bi im za vladu bila potrebna podrška ideološki srodnih partija, uključujući sadašnje partnere u Benetovoj koaliciji.

Dvojica od njih, ministar finansija Avigdor Liberman i ministar pravde Gideon Sar, odbacili su udruživanje snaga sa Netanjahuom, kome se sudi po optužbama za korupciju, koje on negira, navodi Rojters.

"Neću vraćati Bibija (Netanijahua) nazad. Svi članovi stranke su uz mene. Niko neće podleći nagovorima i preći u Likud“, rekao je Sar novinarima.

Liberman je na konferenciji za štampu poručio da poslanici koalicije mogu da povežu predlog za raspuštanje Kneseta sa predlogom zakona kojim bi se sprečilo da lice koje se suočava sa optužnicom za krivično delo bude na čelu vlade, prenosi Rojters.

Međutim, novi izbori otvaraju mogućnost i novog uspeha nekadašnjeg premijera. Netanijahu je, podsetimo, dva puta bio izraelski premijer, a nedavno je bio upleten u sudski spor u kojem se brani od optužbi za korupciju. Ipak, on je i dalje moćna figura u izraelskoj politici.

Iako je Izrael i dalje politički podeljen, Netanijahu je i dalje popularan među značajnim delom stanovništva, ali se na prošlim izborima borio da formira odlučujuću koaliciju. Veći deo godine proveo je u opoziciji, aktivno podrivajući koalicionu vladu i ohrabrujući opozicione stranke da glasaju protiv vladnih zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet