Fokus

Izrael oborio tri drona iz Libana, koje je navodno lansirala grupa Hezbolah

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2022

-

20:20

Izrael oborio tri drona iz Libana, koje je navodno lansirala grupa Hezbolah
Tanjug AP/Mahmoud Illean - Copyright Tanjug AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je danas oborio tri nenaoružane neprijateljske bespilotne letelice koje su dolazile iz Libana i koje su se približavale gasnim platformama u izraelskoj pomorskoj ekonomskoj zoni, izjavio je izraelski bezbednosni izvor.

Neimenovani izvor je rekao da je dronove lansirala grupa Hezbolah koju podržava Iran, preneo je Rojters.

Prema pisanju "Jeruzalem posta", jednu od tri bespilotne letelice oborio je F-16, a dve su oborene pomorskim raketnim sistemom srednjeg dometa Barak 8 na INS Eilatu, što je prvi put da je sistem korišćen protiv pretnji iz vazduha. Sistem Barak-8 MR-SAM je u stanju da obori neprijateljske avione na dometu od 50-70 kilometara, naveo je list.

Dizajniran je da brani pomorske brodove od vazdušnih pretnji kratkog do dugog dometa kao što su dolazne rakete, avioni i bespilotne letelice na malim ili velikim visinama. Izraelske odbrambene snage su identifikovale bespilotne letelice u ranoj fazi leta, nadgledale ih tokom leta i presrele ih na najprikladnijoj operativnoj tački. Prema preliminarnoj istrazi koju su sprovele izraelske odbrambene snage, veruje se da bespilotne letelice nisu bile naoružane i da nisu predstavljale stvarnu pretnju tokom svog leta.

Veruje se da ih je lansirao Hezbolah da bi preletele gasnu platformu Kariš u propagandne svrhe, naveo je list.

Komentari (0)

Svet