Fokus

"Zemlja je bankrotirala": Premijer Šri Lanke o "najtežoj ekonomskoj krizi u istoriji zemlje" i pregovorima sa MMF

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

15:08

"Zemlja je bankrotirala": Premijer Šri Lanke o "najtežoj ekonomskoj krizi u istoriji zemlje" i pregovorima sa MMF
"Zemlja je bankrotirala": Premijer Šri Lanke o "najtežoj ekonomskoj krizi u istoriji zemlje" i pregovorima sa MMF - Copyright Tanjug/AP/Eranga Jayawardena

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori Šri Lanke sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kompleksniji su i teži nego u prošlosti jer je zemlja bankrotirala, izjavio je premijer te zemlje Ranil Vikremesinge.


On je u obraćanju poslanicima rekao da su nedavni razgovori sa misijom MMF-a bili plodni, ali ne tako progresivni kao nekada.

"Naša zemlja je u više navrata ranije razgovarala sa MMF-om. Ali ovog puta situacija je drugačija od svih prethodnih. U prošlosti smo vodili razgovore kao zemlja u razvoju... Sada učestvujemo u pregovorima kao bankrotirana zemlja'', konstatovao je Vikremesinge, a prenosi agencija AP.

Predstavljajući mapu puta za oporavak Šri Lanke od najgore ekonomske krize u istoriji, premijer je istakao da vlada mora da se suoči sa težom i komplikovanijom situacijom.

Kriza u toj ostrvskoj državi dovela je do akutne nestašice osnovnih životnih potrepština, hrane, goriva, gasa za kuvanje i lekova, primoravajući ljude da čekaju u kolimetarskim redovima kako bi kupili ograničene količine robe. Vlada je zatvorila škole i preporučila zaposlenima, izuzimajući one u osnovnim javnim službama, da rade od kuće.

Ukupan spoljni dug zemlje iznosi 51 milijardu dolara, od čega 28 milijardi dolara mora da se otplati do 2027. godine, u proseku po 5,0 milijardi dolara godišnje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet