Fokus

Prestala višednevna kiša u Sidneju, upozorenja o poplavama i narednih dana

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

10:08

Prestala višednevna kiša u Sidneju, upozorenja o poplavama i narednih dana
Prestala višednevna kiša u Sidneju, upozorenja o poplavama i narednih dana - Copyright Tanjug AP/State Emergency Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prestanak padavina doneo je danas olakšanje najvećem australijskom gradu Sidneju, nakon skoro nedelju dana pljuskova, a hiljade stanovnika se vratilo kućama kako bi procenili štetu od poplava.

Poplave se, međutim, nastavljaju na zapadu Sidneja i u nekim regionima severno od tog grada, a voda se i dalje izliva iz rečnih korita usled jakih kiša koje su počele prošlog vikenda, navodi Rojters.

"Imamo mnogo upozorenja o poplavama i ona će ostati aktuelna nekoliko dana, pa čak i početkom sledeće nedelje“, izjavila je zamenica komesara za vanredne situacije Ešli Salivan televiziji ABC, prenosi Rojters.

Oko 47.000 stanovnika Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije države Australije, dobilo je naređenje da se evakuiše ili su upozoreni da bi mogli da dobiju naloge za evakuaciju, što je manje u odnosu na juče kada je takvo naređenje dobilo 60.000 ljudi, saopštile su vlasti.

Mnogi još uvek nemaju električnu energiju ili internet.

Tanjug AP/State Emergency Service via AP

 

Stotine stanovnika Vindzora, jednog od najteže pogođenih predgrađa na zapadu Sidneja, krenulo je kući da utvrdi kolika je šteta nakon treće poplave ove godine.

Šut u kvartovima pogođenim poplavama raščišćava se kamionima, a u čišćenju kuća i puteva pomažu ekipe hitne pomoći i vojska, navela je Saliven, prenosi Rojters.

I pre najnovije oluje rečni slivovi i brane su bili skoro puni, a potopljene su farme, kuće, putevi i mostovi.

"Očekujemo da se te vode povuku, neke od njih sporije od drugih", izjavila je Saliven, prenosi Rojters.

Više od 700mm kiše palo je od subote u mnogim oblastima Novog Južnog Velsa, što je više od godišnjeg proseka Australije.

Meteorološki fenomen La Nina, koji se obično povezuje sa većim padavinama, dominira vremenskim prilikama na istočnoj obali Australije drugu godinu zaredom, navodi britanska agencija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet