Fokus

Poplavljeni delovi Sidneja, naređena evakuacija, meteorolozi upozoravaju na nove padavine

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

07:50

Poplavljeni delovi Sidneja, naređena evakuacija, meteorolozi upozoravaju na nove padavine
Obilne padavine u Sidneju, naređena evakuacija dela stanovništva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naređenje o evakuaciji izdato je danas za desetine hiljada stanovnika Sidneja, nakon što su obilne padavine poplavile nekoliko naselja u najvećem australijskom gradu, a meteorolozi upozoravaju na još intenzivnije padavine.

Polje niskog vazdušnog pritiska iznad istočne obale Australije će tokom dana doneti još jaču kišu, posebno u državi Novi Južni Vels, preneo je Rojters.

Oko 30.000 stanovnika Novog Južnog Velsa mora da se evakuiše, a frustracija je dostigla vrhunac u pojedinim sidnejskim naseljima, nakon što su poplave potopile domove, farme i mostove, treći put ove godine, dodaje britanska novinska agencija.

"Ovo je razarajuće, u neverici smo. Većina ljudi se tek oporavila od prethodne poplave, namestila domove, firme, i nažalost moramo da kažemo da se to ponovo dešava", rekla je Tereza Fideli, gradonačelnica grada Kemdena, koji se nalazi 65 kilometara od poslovnog centra Sidneja.

Zasad nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, a zvaničnici su apelovali na građane da napuste domove i da zaobilaze poplavljene puteve.

Procena meteorologa je da bi u naredna 24 sata moglo da padne oko 100 milimetara kiše po kvadratnom metru, na potezu dugačkom 300 kilometara u Novom Južnom Velsu, od Njukasla do juga Sidneja.

Više od 200 milimetara kiše je palo u brojnim oblastima, a negde je palo i do 350 milimetara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet