Fokus

Papa: Putovanje u Kanadu biće hodočašće pokajanja

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

15:58

Papa: Putovanje u Kanadu biće hodočašće pokajanja
Papa Franja - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja izjavio je danas da će njegovo putovanje u Kanadu sledeće sedmice biti hodočašće pokajanja, za koje se nada da će pomoći u izlečenju nepravde koje su rimokatolički sveštenici i časne sestre nanele domorodačkom stanovništvu u prisilnim školama za njih.

Putovanje koje će trajati od 24. do 30. jula uključivaće najmanje pet susreta sa domorodačkim narodom u cilju ispunjavanja obećanja pape Franje da će im se izviniti na njihovoj matičnoj teritoriji zbog uloge Rimokatoliučke crkve u školama koje su nastojale da izbrišu domorodačku kulturu, preneo je Rojters.

"Nažalost, u Kanadi su mnogi hrišćani, uključujući i neke pripadnike verskih redova, doprineli politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti na razne načine nanela ozbiljnu štetu domorodačkom stanovništvu", rekao je papa Franja u svom nedeljnom obraćanju okupljenima na Trgu Svetog Petra.

Oko 150.000 dece je odvedeno iz svojih domova, mnogi su zlostavljani, silovani i bili neuhranjeni, što je kanadska komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala "kulturnim genocidom".

Cilj škola, koje su radile između 1831. i 1996. godine, bio je da asimiliraju autohtonu decu. Njima je uglavnom upravljala Rimokatolička crkva u ime kanadske vlade. Papa Franja je o školama razgovarao sa domorodackim stanovništvem u Vatikanu u martu i aprilu.

Sećajući se tih razgovora, papa Franja je danas izrazio svoj bol i solidarnost zbog zla koje su pretrpeli.

"Predstoji mi hodočašće pokajanja koje će, nadam se, milošću Božjom doprineti već započetom putu isceljenja i pomirenja", rekao je on.

Papa Franja će posetiti Edmonton, Maskvakis, Lak San An, Kvebek i Ikaluit na kanadskoj arktičkoj teritoriji. Predviđeno je da održi devet propovedi i obraćanja i služi dve mise.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet