Fokus

Ostaci kineske rakete pali u Indijski okean

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2021

-

07:00

Ostaci kineske rakete pali u Indijski okean
Ostaci kineske rakete pali u Indijski okean - Copyright Tanjug/ AP/Chinatopix

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci najveće kineske rakete pali su danas u Indijski okean, pri čemu je najveći deo njenih komponenti uništen prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, javili su kineski državni mediji.

Delovi rakete Long March 5B ušli su u atmosferu u 10.24 časa po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Mesto pada delova rakete nalazilo se u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indije i Šrilanke, saopštila je kineska agencija za svemirske letove.

Najveći deo ostataka rakete sagoreo je u atmosferi, dodaje se u saopštenju. Raketa Long March 5B nosila je glavni modul Tianhe, poznatiji kao Nebeska harmonija u orbitu 29. aprila

Uprkos tome, administrator NASA Bil Nelson u svojoj izjavi oštro je kritikovao Kinu rekavši da "ne ispunjava odgovorne standarde u pogledu rešavanja svemirskog otpada". 

Odbačene raketne etape obično ponovo ulaze u atmosferu nakon lansiranja jer njihov cilj i nije da idu u orbitu.

Inače, Kina planira još 10 lansiranja kako bi se u orbitu izvezli dodatni delovi svemirske stanice.

Ostaci kineske rakete od 18 tona najteži su otpad koji je nekontrolisano pao još od pada bivše sovjetske stanice Salyut 7 1991. godine. 

Ovo nije prvi incident kada je Kina u pitanju. Prva kineska svemirska stanica Tiangog-1 takođe se srušila u Pacifik 2016. godine nakon što je Peking priznao da je izgubio kontrolu nad njom.

Godine 2019. svemirska agencija uspela je pak, da kontroliše sagorevanje druge stranice Tiangog-2 u atmosferi. 

Kina je takođe, oštro kritikovana nakon što je u januaru 2007. godine poslala raketu koja je uništila neaktivni vremenski satelit, stvarajući veliko polje opasnih krhotina koje su oštetile druge satelite i svemirske letelice. 

Komentari (0)

Svet