Fokus

Ranil Vikremesinge izabran za predsednika Šri Lanke

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

09:40

Ranil Vikremesinge izabran za predsednika Šri Lanke
Ranil Vikremesinge - Copyright Tanjug AP/Eranga Jayawardena AP

veličina teksta

Aa Aa

Parlamet Šri Lanke, uz visoke mere bezbednosti, danas je većinom glasova za šefa države izabrao Ranila Vikremesingea (73), dosadašnjeg premijera i vršioca dužnosti predsednika, prenosi Rojters.

Vikremesinge je bio jedan je od dva glavna kandidata za novog šefa države, nakon što je porasla podrška njegovom protivniku Dulasu Alahaperumu (63), bivšem ministru, portparolu vlade i poslaniku vladajuće stranke, navodi britanska agencija.

Novi predsednik je izabaran podrškom 134 poslanika, Alahaperume je dobio 82 glasa, dok su za trećeg, levičarskog kandidata, glasala tri poslanika, prenosi AP.

Vikremesinge bi trebalo da bude na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku.

Eventualnoj pobedi Vikremesingea protivili su se mnogi obični stanovnici Šri Lanke, koji ga doživljavaju kao deo vladavine Radžapakse koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu, prenosi Rojters.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata britanskoj agenciji.

Stotine policajaca, paravojnih i vojnih trupa bilo je raspoređeno oko zgrade parlamenta, a prilazni put imao je najmanje tri barikade.

Vikremesinge, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje, nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao u Singapur, u trenutku kada je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice protiv njegove vlade i zauzelo predsednikovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Demonstranti su tada takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju.

Komentari (0)

Svet