Fokus

Si Ðinping ponudio pomoć novom predsedniku Šri Lanke

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

14:20

Si Ðinping ponudio pomoć novom predsedniku Šri Lanke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping ponudio je danas podršku i pomoć novom predsedniku Šri Lanke Ranilu Vikremesingeu.

U svojoj poruci Si je naveo da veruje da će Šri Lanka moći da krene ka ekonomskom i društvenom oporavku i da je "spreman da pruži najveću moguću podršku i pomoć predsedniku Vikremesingeu i narodu Šri Lanke", prenosi Rojters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju ČTV.

Vikremesinge, advokat koji je bio premijer Šri Lanke rekordnih šest puta, juče je položio zakletvu uprkos žestokom protivljenju građana Šri Lanke, navodi Rojters.

Kriza u Šri Lanki izazvala je višemesečne masovne proteste i na kraju primorala bivšeg predsednika Gotabaju Radžapaksu da pobegne iz zemlje.

Teško pogođena pandemijom koronavirusa, problemima izazvanim sukobom u Ukrajini i lošim ekonomskim odlukama vlade, Šri Lanka se našla usred najgore ekonomske krize od kada je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1948. godine.

Inflacija viša od 50 odsto, nestašica hrane, goriva i lekova izveli su hiljade ljudi na ulice tokom meseci protesta koji su kulminirali svrgavanjem bivšeg predsednika Radžapakse i primorali zemlju da potraži pomoć iz inostranstva.

Vikremesinge je proglasio vanredno stanje i zatražio pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Rojters.

Prema procenama MMF-a Šri Lanka duguje Kini najmanje pet milijardi dolara, Indiji 3,8, Japanu 3,5, a drugim bogatim zemljama još milijardu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet