Fokus

Savetovana evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana Sakurađima

Komentari

Autor: Fonet

24/07/2022

-

20:20

Savetovana evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana Sakurađima
Savetovana evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana Sakurađima - Copyright AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Zbog erupcije vulkana Sakurađima na glavnim japanskom južnom ostrvu Kjušu, stanovništvu iz obližnjih gradova savetovana je evakuacija, javlja američka stanica NPR (National Public Radio)

Prema izveštajima Japanske Meteorološke agencije, posle erupcije, iz vulkana u provinciji Kagošima su izbacivane velike količine dima i pepela, kao i da su veliki komadi stena odleteli u daljinu i do 2, 5 kilometra.

“Prioritet su nam životi ljudi i svi naši resursi su raspoređeni da mogu odgovoriti svakoj situaciji” izjavio je zamenik sekretara prefekture Jošiko Isozaki. On je pozvao stanovnike da pažljivo prate obaveštenja lokalnih vlasti kako bi mogli da se zaštite u slučaju opasnosti.

Japanske agencije su stanovnike upozorile da stene iz vulkana mogu padati do tri kilometra od kratera, a da su tok lave, pepela i gasa mogući do dva kilometra od kratera.

Vulkan Sakurađima nalazi se na 1.000 kilometara od Tokija i jedan je od najaktivnijih japanskih vulkana. Do 1914. bio je ostrvo ali, posle tadašnje erupcije, postao je poluostrvo Kjušua.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet