Novosti

Američki turista pokušao da se slika, pa upao u krater Vezuva

Komentari

Autor: CNN

13/07/2022

-

20:45

Američki turista pokušao da se slika, pa upao u krater Vezuva
Američki turista pokušao da se slika, pa upao u krater Vezuva - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američki turista upao je u krater Vezuva, u pokušaju da uhvati svoj mobilni telefon koji je upao kada se mladić slikao, potvrdila je za CNN italijanska policija u ponedeljak. 

Mladi Amerikanac je preživeo pad i prijavio samo nekoliko povreda i modrica na rukama i leđima. Pomoć mu je ukazala Hitna pomoć koja je stigla na lice mesta, ali je odbio odlazak u bolnicu.

Ovaj 23-godišnji muškarac iz Baltimora krenuo je u subotu ujutru zabranjenom stazom u pratnji trojice rođaka, kako su saopštili karabinjeri iz Napulja. 

Staza je imala jasne znakove koji upozoravaju na opasnost i zabranjen pristup, navode u policiji, dodajući da će tužilac odlučiti da li će protiv njih pokrenuti formalnu prijavu.

Poslednja erupcija Vezuva dogodila se 1944. godine, a vulkan je i dalje aktivan, iako je u stanju mirovanja, navodi se na sajtu Nacionalnog parka Vezuv.

Najviši vrh planine dostiže 1.277 metara, dok krater ima prečnik od 450 metara i dubok je 300 metara.

Vezuv je bio uspavani vulkan vekovima pre nego što je eruptirao 79. godine nove ere, zatrpavajući gradove poput Pompeje, Oplontisa i Stabije.

Fotografisanje na opasnim mestima odnelo je najmanje 379 života od 2008. godine

Zbog fotografisanja na rizičnim mestima u periodu od januara 2008. godine do jula 2020. godine, najmanje 379 ljudi umrlo je u svetu, u proseku po jedna osoba na svakih 13 dana, navodi se u studiji koju je preneo "Pais".

Od preminulih, 141 je bio turista, a 238 lokalno stanovništvo. Na listi koju čini više od 50 država, najviše umrlih je registrovano u Indiji (100), Sjedinjenim Američkim Državama (39) i Rusiji (33), dok Španija sa 15 preminulih deli šesto mesto sa Australijom.

Autori studije su identifikovali i deset mesta na svetu sa najviše umrlih.

To su, bez redosleda po broju slučajeva vodopadi Nijagare (na granici između SAD i Kanade), Veliki Kanjon (SAD), Ćarko del Buro (Kolumbija), plaža Penja (Brazil), vodopad Mlango (Kenija), Uralske planine (Rusija), Tadž Mahal i dolina Doodhpathri (Indija), ostrvo Nusa Lembongan (Indonezija) i arhipelag Langkavi (Malezija).

Komentari (0)

Putovanja