Fokus

Vašington ponudio Moskvi razmenu zatvorenika - košarkašica i bivši marinac za ruskog trgovca oružjem

Komentari

Autor: Fonet

27/07/2022

-

22:40

Vašington ponudio Moskvi razmenu zatvorenika - košarkašica i bivši marinac za ruskog trgovca oružjem
Vašington ponudio Moskvi razmenu zatvorenika - košarkašica i bivši marinac za ruskog trgovca oružjem - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Vašington ponudio Moskvi razmenu zatvorenika, koja bi omogućila oslobađanje iz ruskog zatvora košarkašice Britni Grajner i američkog državljanina Pola Vilana, dok bi Rusiji bio izručen osuđeni prodavac oružja Viktor But.

Blinken je na današnjoj konferenciji za medije u Vašingtonu istakao da će naredne sedmice o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prenosi BBC.

To će biti njihov prvi razgovor od početka rata u Ukrajini, a Blinken je naglasio da neće biti reči o tom sukobu.

"Ponudu o razmeni smo poslali prošle sedmice i američka vlada nastavlja da radi agresivno kako bi vratila Britni Grajner i Pola Vilana kući", rekao je Blinken.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva "nije dobila zahteve Vašingtona u vezi sa telefonskim kontaktom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena". 

"Osim medijskih izveštaja, nije bilo nikakvih zahteva. Mi se rukovodimo uobičajenom diplomatskom praksom, a ne megafonskom", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva. 

Poznata američka košarkašica, koja igra za jedan ruski klub, u februaru je uhapšena na moskovskom aerodromu zbog toga što je u njenom prtljagu pronađeno ulje od kanabisa. Na suđenju koje je nedavno počelo je priznala krivicu, ali je rekla da nije znala da je ulje od kanabisa zabranjeno u Rusiji i da nije pokušavala da ga krijumčari.

Bivši američki marinac Pol Vilan uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. godine i optužen je za špijunažu, a dve godine kasnije je osuđen na 16 godina zatvora. Ruski biznismen Viktor But optužen je da je hteo da proda oružje jednoj terorističkoj grupi koja je nameravala da ga koristi za napad na američke snage i 2012. godine u Njujorku je osuđen na 25 godina zatvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet