Evropa

Nastavljeno suđenje Britni Grajner u Rusiji - da li je uzimala kanabis kao lek?

Komentari

Autor: AP

26/07/2022

-

20:53

Nastavljeno suđenje Britni Grajner u Rusiji - da li je uzimala kanabis kao lek?
Nastavljeno suđenje Britni Grajner u Rusiji - da li je uzimala kanabis kao lek? - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Pravni zastupnici američke košarkašice Britni Grajner, koja je uhapšena u Rusiji zbog posedovanja marihuane, poručili su na saslušanju u utorak da je ona koristila medicinsku marihuanu, protiv bolova koje ima zbog povreda.

Grajner je priznala da je nosila posudu sa uljem kanabisa kada je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu, ali tvrdi da nije imala lošu nameru i da je droga nehotice završila u njenom prtljagu zbog brzopletog pakovanja. 

„Ne tvrdimo da ga je Britni uzela kao lek. I dalje pričamo da ga je nehotice donela jer je bila u žurbi“, rekao je branilac Aleksandar Bojkov posle ročišta na kome je ruski neuropsiholog svedočio o svetskoj upotrebi medicinskog kanabisa.

„Ruska javnost mora da zna, a ruski sud pre svega mora da zna da nije korišćen u rekreativne svrhe u Sjedinjenim Državama. Prepisao ga je lekar“, rekao je on.

Britni Grajner, dvostrukoj osvajačici zlatne olimpijske medalje koji igra za VNBA Feniks Merkjuri, preti kazna do 10 godina zatvora ako bude osuđena. Lekarski iskaz i njeno priznanje da je imala kanabis imaju za cilj da joj sud izrekne blagu kaznu.

„Imamo mnogo olakšavajućih okolnosti i nadamo seda će sud to uzeti u obzir. A sudovi u Rusiji, u stvari, imaju veoma široko diskreciono pravo u vezi sa kaznom“, rekla je Marija Blagovolina, jedna od pravnih zastupnika Britni Grajner. 

Suđenje je počelo 1. jula, ali je održano samo pet ročišta, od kojih su neke trajale samo oko sat vremena. Prethodna suđenja su uključivala svedočenje svedoka - direktora i kapitena ruskog tima za koji je Grajner igrala van sezone, zajedno sa pisanim svedočenjem, uključujući pismo lekara u kome se kaže da ju je ovlastio da koristi kanabis za lečenje bolova.

Sporo suđenje i činjenica da se Britni Grajner nalazi pet meseci u pritvoru izazvali su oštre kritike među saigračima i navijačima u Sjedinjenim Državama, koje su je formalno proglasile „neopravdano pritvorenom“, što su ruski zvaničnici oštro odbacili.

Da li se priprema razmena?

Elizabet Rud, otpravnica poslova američke ambasade, prisustvovala je sudskom ročištu u utorak. Grajnerova "potvrđuje da je dobro koliko se može očekivati pod ovim okolnostima", rekla je ona novinarima. 

Grajner je uhapšena u februaru usred visokih tenzija između SAD i Moskve uoči slanja vojske u Ukrajinu kasnije tog meseca. Poznata američka fudbalerka Megan Rapinoe je prošle nedelje rekla da je „očigledno držana kao politički zatvorenik“. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje je odbacilo tvrdnje Vašingtona da je Grajnerova nepravedno zatvorena i navelo da treba poštovati ruske zakone.

„Ako je državljanka SAD pritvorena u vezi sa činjenicom da je švercovala drogu, a ona to ne poriče, onda bi to trebalo da bude sankcionisano po našim ruskim zakonima, a ne onima koji su usvojeni u San Francisku, Njujorku i Vašingtonu“, rekla je portparolka Marija Zaharova.  

Ruski mediji spekulišu da bi Grajner mogla da bude razmenjena za istaknutog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji se nalazi u zatvoru u Sjedinjenim Državama, kao i da bi u razmeni mogao da učestvuje i Pol Vilan, Amerikanac koji je zatvoren u Rusiji zbog špijunaže. 

Američki zvaničnici nisu komentarisali izglede za takvu trgovinu. 

Komentari (0)

Evropa