Fokus

Pelosi na Indo-pacifičkoj turneji, posetiće četiri zemlje, ne i Tajvan

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

15:57

Pelosi na Indo-pacifičkoj turneji, posetiće četiri zemlje, ne i Tajvan
Nensi Pelosi - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, posetiće od nedelje četiri azijske zemlje, saopštila je njena kancelarija, ne pominjući Tajvan u jeku intenzivnih spekulacija o njenoj nameri da poseti i ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom.

"Predsedavajuća Nensi Pelosi predvodiće delegaciju Kongresa na turneji po Indo-pacifičkom regionu, uključujući posete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu", navodi se u saopštenju kabineta Pelosijeve, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže da će se predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Konresa tokom putovanja fokusirati na pitanja bezbednostu, ekonomskog partnerstva i demokratskog upravljanja u Indo-pacifičkom regionu.

Kina je pre dva dana tražila da Pelosi ne ide na Tajvan. Američki zvaničnici potvrdili su da će, ukoliko Pelosi ode na Tajvan vojska povećati kretanje oružanih snaga i vojnih sredstava u indo-pacifičkom regionu.

To je samo jedno u nizu upozorenja predsedavajućoj američkog Predstavničkog doma da ne ide na teritoriju koju Kina smatra svojom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova i u aprilu je upozorilo da će preduzeti oštre mere ukoliko do posete dođe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet