Fokus

Kina počela velike vežbe oko Tajvana sa bojevom municijom, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

07:31

Kina počela velike vežbe oko Tajvana sa bojevom municijom, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove
Vojne vežbe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svetski mediji pozivajući se na izveštaj državne televizije CCTV.


Vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.

Kako je navedeno u izveštaju CCTV, vojne operacije su pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Kako je saopštila Istočna borbena komandna zona kineske vojske, kineska vojska je izvela uspešnu vežbu gađanja bojevom municijom u blizini Tajvana. Precizirano je da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom delu Tajvanskog moreuza, i da su postignuti "očekivani rezultati".

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza zbog vežbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini „srednje linije“. Brodovi su u blizini „srednje linije“ da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga“, rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo „srednju liniju“ Tajvanskog moreuza.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.


To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet