Fokus

Ministar spoljnih poslova Kine: Poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

08:54

Ministar spoljnih poslova Kine: Poseta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Copyright Tanjug AP/Heng Sinith

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je danas kritikovao posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD, javlja kineska državna televizija CCTV.


Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi, prenosi Rojters.

On je dodao da su "trenutne i buduće mere Kine neophodne", kao i blagovremene odbrambene protivmere, pažljivo razmotrene i procenjene, i usmerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije upozorila je danas da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama".

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet