Fokus

Izrael drži Gazu u blokadi nakon hapšenja vođe militanata

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

20:28

Izrael drži Gazu u blokadi nakon hapšenja vođe militanata
Izrael drži Gazu u blokadi nakon hapšenja vođe militanata - Copyright AP Photo/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je danas produžio zatvaranje prelaza u Gazi, dodatno ograničavajući kretanje ljudi, robe i pomoći, zbog, kako je saopštila izraelska vojska, potencijalnih uzvratnih napada nakon što je Izrael uhapsio Basama al Saadija, visokog vođu palestinske grupe Islamski džihad.

Tokom racije i hapšenja Saadija na Zapadnoj obali u gradu Dženin u ponedeljak ubijen je 17-godišnji pripadnik Islamskog džihada, pa je izraelska vojska zbog straha od odmazde zatvorila sve prelaze u Gazi i neke okolne puteve, prenosi Rojters.

Palestinska militantna grupa proglasila je punu pripravnost među svojim borcima, što ukazuje na potencijalnu pretnju neposrednom odmazdom.

"Otkrivamo namere palestinskog Islamskog džihada da sprovede teroristicke napade", rekao je Nimrod Aloni, komandant divizije Gaze.

Rojters navodi da je zatvaranje, koje je danas ušlo u treći dan, sprečilo palestinske radnike da pređu u Izrael, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije zatvaranje je uticalo i na po 50 pacijenata dnevno kojima je potrebna zdravstvena nega izvan Gaze.

Izraelski zvaničnici do sada nisu komentarisali okolnosti hapšenja Saadija, ali su izraelski mediji danas izvestili da mu je vojni sud produžio pritvor za osam dana, dodaje Rojters.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da će država "reagovati ofanzivno protiv svake organizacije koja ugrožava bezbednost izraelskih građana".

Komentari (0)

Svet