Fokus

Posle Nensi Pelosi na Tajvan stigli i američki kongresmeni

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2022

-

14:56

Posle Nensi Pelosi na Tajvan stigli i američki kongresmeni
Posle Nensi Pelosi na Tajvan stigli i američki kongresmeni - Copyright Tanjug AP/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stigla je u dvodnevnu posetu Tajvanu.

Petočlana delegacija, koju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, sastaće se sa tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima, saopštio je Američki Institut na Tajvanu.

Institut predstavlja vladu SAD, koja nema zvanične veze sa Tajvanom, navodi AP.

Tajvanska televizija prikazala je snimak aviona američke vlade koji je sleteo na na aerodromu Songshan u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak se odvija u okviru šire posete kongresmena Indo-pacifičkom regionu, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

 

Iz kancelarije tajvanskog predsedništva navodi se da će se kongresmeni sutra sastati sa predsednikom Cai Ing-Veijem.

"Posebno u trenutku kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu svojim vojnim vežbama, delegacija predvođena Markijem ponovo demonstrira čvrstu podršku američkog Kongresa Tajvanu", navedeno je u saopštenju tajvanskog lidera.

Ranije danas, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da opazilo u i oko Tajvanskog moreuza 22 kineskih vojnih aviona i šest brodova mornarice.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete Pelosi Tajvanu 2. i 3. avgusta, nakon čega je kineska vojska održala višednevne vežbe velikih razmera.

Visoki zvaničnik Bele kuće za politiku prema Aziji rekao je krajem prošle nedelje da je Kina iskoristila politiku Pelosi kao izgovor za pojačanu kampanju pritiska na Tajvan, ugrožavajući mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i u širem regionu.

"Kina je preterano reagovala, a njene akcije su i dalje provokativne, destabilizujuće i bez presedana", rekao je Kurt Kembel, zamenik pomoćnika Džoa Bajdena.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Грађанин

14.08.2022 19:57

Повлаче се паре са Тајвана. Зато иду. Пелосин син исто има фирму тамо.

Svet