Fokus

U Kini skočila cena jaja za 30 odsto zbog ekstremnih vrućina

Komentari

Autor: Jianghuai Morning News

17/08/2022

-

10:22

U Kini skočila cena jaja za 30 odsto zbog ekstremnih vrućina
U Kini skočila cena jaja za 30 odsto zbog ekstremnih vrućina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremno visoke temperature u Kini dovele su do poskupljenja jaja budući toplota dovodi do toga da kokoške nose manja jaja nego obično, prenosi Jutarnji dnevnik Džanghuaija.

Toplotni talasi redovno pogađaju Kinu tokom leta, posebno u sušnom zapadnom delu zemlje, kao i na jugu. Međutim, prema naučnicima, poslednjih godina toplotni talasi su intenzivniji zbog klimatskih rpomena koje već utiču na ekonomiju.

U istočnom kineskom gradu Hefej, 900 kilometara južno od Pekinga, uzgajivači živine primetili su pad u proizvodnji jaja zbog vrućina. Da bi rashladili kokoške, neki proizvođači su bili primorani da ugrade klima-uređaje.

Smanjenje proizvodnje dovelo je do povećanja cene jaja za oko 30 odsto u Hefeju. Slično povećanje zabeleženo je u mnogim provincijama. Produžene ekstremne temperature štete proizvodnji životinjskih proizvoda kao što su jaja i mleko, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede.

Hefej je ove godine već zabeležio 14 dana u kojima je temperatura prelazila 38 stepeni Celzijusa. Osim toga, mnogi gradovi u Kini su poslednjih dana zabeležili rekordne temprature, a vlasti su u ponedeljak ponovo izdale upozorenje na crveni meteo-alarm.

Inače, i mnoge provincije daju struju preduzećima jer je elektroenergetska mreža opterećena povećanom potražnjom, a hidroelektrane imaju problem da se izbore sa opadanjem vodostaja.

Komentari (0)

Svet