Fokus

Palestinski predsednik optužio Izrael za holokaust, Šolc "zgrožen" ovom izjavom

Komentari

Autor: Tanjug, AP

17/08/2022

-

10:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski predsednik Mahmud Abas nije pokazao žaljenje zbog smrtonosnog napada palestinskih terorista na izraelske sportiste tokom Olimpijskih igara u Minhenu pre pola veka, suprotstavljajući argumet da je Izrael počinio "50 holokausta“ nad Palestincima tokom tog perioda, prenosi AP.

Jedanaest izraelskih sportista i nemački policajac poginuli su nakon što su pripadnici palestinske terorističke organizacije Crni septembar uzeli taoce u Olimpijskom selu 5. septembra 1972, navodi američka agencija.

Na pitanje novinara posle jučerašnjeg sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad uoči 50. godišnjice ovog napada sledećeg meseca, Abas je umesto odgovora izneo navode o zločinima koje je Izrael počinio od 1947. godine.

"Ako želimo da idemo kroz prošlost, samo napred", rekao je Abas, koji je govorio arapski u obraćanju novinarima.

"Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio, 50 masakra, 50 klanja, 50 holokausta“, rekao je Abas, pazeći da poslednju reč izgovori na engleskom, preneo je "Tajms of Izrael".

Tanjug/AP/Wolfgang Kumm

 

Stojeći pored Šolca, Abas je u svom govoru eksplicitno upotrebio reč "holokausti", što je izazvalo grimasu nemačkog kancelara, navodi AP.

Nemačka duže vremena insistira da bi taj termin trebalo koristiti samo za opisivanje zločina nacista koji su ubili šest miliona Jevreja pre i tokom Drugog svetskog rata.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je potom nezadovoljstvo zbog izjava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za koje je nemački lider naveo da umanjuju značaj Holokausta.

"Za nas, Nemce, bilo kakva relativizacija jedinstvenosti holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva. Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa", napisao je Šolc na Tviteru.

Izraelski zvaničnici šokirani izjavom

Izraelski premijer Jair Lapid i drugi zvaničnici takođe su šokirani i ogorčeni Abasovom izjavom.

"Abas optužuje Izrael da je počinio '50 holokausta' dok stoji na nemačkom tlu, što nije samo moralna sramota, već i monstruozna laž. Istorija mu neće oprostiti“, napisao je Lapid na Tviteru na engleskom, prenosi "Tajms of Izrael".

Lapidov prethodnik Naftali Benet napisao je na Tviteru da tokom svog jednogodišnjeg mandata, koji je završen u junu, nije pristao da se sastane sa Abasom "ili da unapredi bilo kakve diplomatske pregovore, čak i kada je bio suočen sa pritiskom iz Izraela i izvan njega”.

"Partner koji negira holokaust, progoni naše vojnike u Hagu i isplaćuje stipendije teroristima nije partner", dodao je on, misleći na ponovljene palestinske žalbe Međunarodnom krivičnom sudu i na mesečne plate koje palestinske vlasti isplaćuju osuđenicima za terorizam i porodicama poginulih napadača.

Izraelski ministar finansija Avigdor Liberman izdao je saopštenje u kome se Abas označava kao "terorista koji se bavi diplomatskim terorizmom“, "negira holokaust" i "zakleti neprijatelj Izraela“.

On je naveo da je Abas "opasniji od svih terorističkih operativaca Hamasa i palestinskog islamskog džihada”.

Dani Dajan, predsednik izraelskog Memorijalnog centrai muzeja holokausta "Jad Vašem", poručio je da su Abasove reči „užasne” i da "zaslužuju prezir" kao i da "nemačka vlada mora na odgovarajući način da reaguje na ovo neoprostivo ponašanje".

Komentari (0)

Svet