Fokus

Al Gais: Želimo Rusiju u OPEK+ grupi posle 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

18:37

Al Gais: Želimo Rusiju u OPEK+ grupi posle 2022.
Al Gais: Želimo Rusiju u OPEK+ grupi posle 2022. - Copyright AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) želi da osigura nastavak saradnje s Rusijom u okviru OPEK+ grupe nakon 2022. godine, izjavio je  generalni sekretar OPEK-a Hajtam Al Gais za Rojters.

Uprkos očekivanjima vezanim za preduzimanje mere (EU) za smanjenje snabdevanja ruskom naftom do kraja godine, Rusija će verovatno ostati deo povelje o saradnji koju su članice OPEK+ potpisale u julu 2019, rekao je Al Gais.

OPEK+ grupa je savez Organizacije zemalja izvoznica nafte i država nečlanica tog naftnog kartela, s Rusijom na čelu.

„Voleli bismo da produžimo sporazum sa Rusijom i drugim proizvođačima koji nisu iz OPEK-a... vrlo mi je teško da zamislim da se sporazum ne nastavi. Ovo je dugoročan odnos koji obuhvata šire i sveobuhvatnije oblike komunikacije i saradnje između 23 zemlje. Ne podrazumeva samo dogovor o prilagođavanju proizvodnje", dodao je Al Gais.

Zemlje u okviru alijanse OPEK+ nastavile su da koordiniraju politiku proizvodnje nafte i u ambijentu nestabilne političke situacije nakon uvođenja zapadnih sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Al Gais, koji je ovog meseca postao generalni sekretar OPEK-a, dodao je da zamena ruskih barela na tržištu „nije lak zadatak“ i da bi niža ruska proizvodnja nafte imala „ozbiljne, teške implikacije za potrošače“. Uveren je, međutim, da će se tržište prilagoditi.

„Kakve god mere da budu preduzete u budućnosti... kupci i prodavci mogu da se prilagode, uvek mogu da nađu načine i sredstva za promenu ruta i preusmeravanje trgovinskih tokova“, zaključio je Al Gais.

Rusija je počela postepeno da povećava proizvodnju nafte nakon ograničenja vezanih za sankcije jer su azijski kupci povećali kupovine, zbog čega je Moskva podigla svoje prognoze proizvodnje i izvoza do kraja 2025, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet