Fokus

U Meksiku uhapšen bivši državni tužilac zbog nestanka 43 studenta, sumnja se da je umešan u njihovu otmicu i ubistvo

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2022

-

08:24

U Meksiku uhapšen bivši državni tužilac zbog nestanka 43 studenta, sumnja se da je umešan u njihovu otmicu i ubistvo
Hesus Muriljo - Copyright Tanjug AP/Marco Ugarte

veličina teksta

Aa Aa

Meksička policija uhapsila je bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja, koji se sumnjiči da je umešan u otmicu i ubistvo 43 studenta 2014. godine, koje do danas nije u potpunosti razjašnjeno, prenosi Rojters.

Muriljo je uhapšen u petak, u svojoj kući u Meksiko Sitiju, pod optužbom za prisilno odvođenje, mučenje i ometanje pravde u otmici i nestanku učenika učiteljskog koledža u saveznoj državi Gerero.

On će, nakon što mu je određen pritvor, biti prebačen u zatvor Meksiko Sitija, saopštile su vlasti. U roku od nekoliko sati nakon njegovog privođenja, sud je izdao još 83 naloga za hapšenje, za vojnike, policiju, zvaničnike države Gerero i pripadnike kriminalnih bandi, koji su u vezi sa slučajem, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Muriljo je tokom mandata 2012-2015, pod tadašnjim predsednikom Enrikeom Penom Nijetom, nadgledao veoma osporavanu istragu o nestanku studenata seoskog koledža u meksičkoj državi Gerero 26. septembra 2014. godine.

Studenti su iz svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminacije.

Ministar pravde Meksika Hesus Muriljo Karam je 2015. godine saopštio da je policija povezana sa kriminalnom bandom napala njihove autobuse u gradu Iguali, prema naređenju lokalnog gradonačelnika i njegove žene.

Istraga je utvrdila kako je policija studente predala bandi "Gereros unidos", koji su ih odveli u dva kamiona, ubili, zapalili njihova tela i bacili u reku. Do danas su identifikovani ostaci samo troje od 43 studenata.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je preuzeo dužnost 2018. godine obećao je prilikom stupanja na vlast, da će razjasniti šta se dogodilo, prenosi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet