Fokus

CNN: Iran odustao od ranijih crvenih linija - sporazum bliži nego što je bio pre dve nedelje, ishod neizvestan

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2022

-

14:37

CNN: Iran odustao od ranijih crvenih linija - sporazum bliži nego što je bio pre dve nedelje, ishod neizvestan
CNN: Iran odustao od ranijih crvenih linija - sporazum bliži nego što je bio pre dve nedelje, ishod neizvestan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Teheran je zvanično odustao od ključnog zahteva, koji je predstavljao "crvenu liniju" i bio glavna prepreka u naporima da se oživi iranski nuklearni sporazum, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije za CNN.

U svom odgovoru u ponedeljak na tekst sporazuma, koji je predložila Evropska unija, uz informaciju da je u pitanju "konačan" nacrt , Iran nije zahtevao da se Iranska revolucionarna garda ukloni sa liste stranih terorističkih organizacija Stejt departmenta, rekao je zvaničnik.

"Trenutna verzija teksta, i ono što oni zahtevaju, to ne obuhvata. Dakle, ako smo bliže dogovoru, ovo je razlog", saopštio je zvaničnik, napominjući da su SAD više puta i dosledno odbijale zahtev.

On je napomenuo i da je Iran takođe odustao od zahteva u vezi sa brisanjem sa "crne liste" nekoliko kompanija povezanih sa Revolucionarnom gardom. Zvaničnik je dodao da je "predsednik SAD Džozef Bajden ostao čvrst i dosledan u odluci da neće skinuti oznaku terorizma iranskoj Revolucionarnoj gardi".

On je rekao da iako je sporazum sada "bliži nego što je bio pre dve nedelje, ishod ostaje neizvestan, jer ostaju neke praznine" i da će "Bajden će odobriti samo sporazum koji je u skladu sa američkim interesima nacionalne bezbednosti“, prenosi CNN.

Iran želi garancije

Iran takođe želi garantovanje nastavka sporazuma i kompenzaciju ako se SAD ponovo povuku iz njega, saopštio je diplomatski izvor, navodi američka televizija.

profimedia

 

Dalji dogovor bi od ove tačke mogao biti usporen, saopštio je drugi visoki zvaničnik Bajdenove administracije uz napomenu da se čini da sada ima više napretka nego tokom protekle godine, prenosi CNN. On je naglasio i da SAD još uvek nisu zvanično odgovorile na predloge EU i Irana.

EU, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svetskim silama, saopštila je prošle nedelje da je iznela "konačan tekst" dogovora posle četvorodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Iran je u utorak saopštio da je uputio "pisani odgovor" za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa svetskim silama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet