Fokus

Iran do ponoći odgovara na "konačan tekst" EU o nuklearnom sporazumu

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

14:16

Iran do ponoći odgovara na "konačan tekst" EU o nuklearnom sporazumu
Iran do ponoći odgovara na "konačan tekst" EU o nuklearnom sporazumu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran će danas u ponoć odgovoriti na dokument koji je Evropska unija predstavila na nuklearnim pregovorima u Beču, poznat kao "konačni tekst", saopštio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, pozivajući SAD da pokažu fleksibilnost u vezi sa ponovnim pokretanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Biće nam potrebno više razgovora ako Vašington ne pokaže fleksibilnost za rešavanje preostalih pitanja. Kao i Vašington, i mi imamo svoj plan B ako pregovori ne uspeju", izjavio je Abdolahijan, prenosi Rojters, pozivajući se na iransku novinsku agenciju Fars.

Evropska unija, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svetskim silama, saopštila je prošle nedelje da je iznela "konačan tekst" dogovora posle četvorodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Vašington je saopštio da je spreman da brzo postigne sporazum o obnavljanju sporazuma na osnovu predloga EU. Iranski zvaničnici izjavili su prošle nedelje da će svoje "dodatne stavove i razmatranja“ preneti EU, prenosi Rojters.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka su 2015. godine postigle nuklearni sporazum sa Iranom. Donald Tramp je, u vreme svog mandata na funkciji američkog predsednika, odlučio da se SAD povuku iz sporazuma, a Vašington je Teheranu uveo najoštrije sankcije do tada.

Predsednik SAD Džozef Bajden je više puta istakao da podržava ponovno pristupanje SAD nuklearnom sporazumu sa Iranom. Od aprila 2021, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore sa Iranom u Beču o oživljavanju sporazuma u njegovom originalnom obliku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet