Fokus

Pregovori svetskih sila o iranskom nuklearnom sporazumu ove nedelje u Beču

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

18:16

Pregovori svetskih sila o iranskom nuklearnom sporazumu ove nedelje u Beču
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iran, SAD i EU saopštili su danas da će ove nedelje poslati svoje predstavnike u Beč u jednom od poslednjih pokušaja da se ožive pregovori o nuklearnom sporazumu Irana sa svetskim silama postignutom 2015. godine.


Za sada nije jasno da li će i druge potpisnice ovog sporazuma prisustvovati iznenada zakazanom samitu, niti da li je u međuvremenu bilo napretka nakon višemesečnog zastoja i beskorisne runde indirektnih pregovora između Irana i SAD u održanih Dohi, prenosi AP.

Enrike Mora, zvaničnik Evropske unije koji predsedava pregovorima napisao je na Tviteru da će se pregovori fokusirati na najnoviji nacrt obnavljanja sporazuma, dok je Teheran saopštio samo da u austrijsku prestonicu na pregovore šalje nuklearnog pregovarača Alija Bagerija Kanija.

Očekuje se da će specijalni predstavnik SAD za Iran Rob Mali otputovati sutra u Beč na razgovore, izjavila su dva američka zvaničnika, ne želeći da otkrivaju svoj identitet.

Ruski izaslanik za nuklearne pregovore o Iranu Mihail Uljanov takođe je napisao na Tviteru da su ruski pregovarači spremni za konstruktivne razgovore kako bi se sporazum finalizovao.

Izgledi za obnavljanje sporazuma su izbledeli u poslednjih nekoliko meseci zbog neprevaziđenih, velikih prepreka, među kojima je i zahtev Teherana da Vašington pruži garancije da neće ponovo izaći iz dila i da će Iransku revolucionarnu gardu ukloniti sa liste terorističkih organizacija, navodi AP.

Iznenadno sazvan sastanak u Beču dolazi nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u više navrata insistirao da se prevaziđe zastoj i spase dogovor proteklih nedelja.

On je nedavno napisao za Fajnanšl tajms da je iscrpljen manevarski prostor za dodatne značajne kompromise.

Komentari (0)

Svet