Fokus

Avion preleteo pistu jer su piloti navodno zaspali

Komentari

Autor: CNN

22/08/2022

-

10:11

Avion preleteo pistu jer su piloti navodno zaspali
Ethiopian Airlines - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veruje se da su dva pilota zaspala i propustila sletanje tokom leta iz Sudana za Etiopiju prošlog ponedeljka, navodi se u izveštaju sajta komercijalne avijacije "Aviation Herald".

Incident se dogodio u avionu boing 737-800 kompanije Ethiopian Airlines na letu od Kartuma do Adis Abebe "kada su piloti zaspali" i "avion preleteo pistu", navodi se u izveštaju.

Podaci koje je veb-sajt dobio pokazuju da je letelica 15. avgusta krstarila na 37.000 stopa na autopilotu i da nije uspela da se spusti na međunarodni aerodrom Adis Abeba Bole - svoju planiranu destinaciju.

Kontrola vazdušnog saobraćaja očigledno nije uspela da dođe do posade uprkos nekoliko pokušaja da ih kontaktiraju.

Međutim, alarm se aktivirao kada je avion preleteo pistu i nastavio duž rute. Avion je potom počeo da se spušta i bezbedno oko 25 minuta kasnije.

Podaci automatskog zavisnog nadzornog emitovanja (ADC-B) pokazuju da je letelica preletela pistu, pre nego što je počela da se spušta i priprema za drugi prilaz.

"Primili smo izveštaj koji pokazuje da je let ET343 na putu od Kartuma do Adis Abebe privremeno izgubio komunikaciju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja Adis Abebe 15. avgusta 2022", anvodi se u saopštenju avio-kompanije.

"Let je kasnije bezbedno sleteo nakon što je komunikacija uspostavljena. Dotična posada je uklonjena sa posla radi dalje istrage. Na osnovu ishoda istrage biće preduzete odgovarajuće korektivne mere. Bezbednost je uvek bila i biće naš prvi prioritet", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Svet