Fokus

Bajden naredio gađanje položaja proiranskih milicija u Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

09:02

Bajden naredio gađanje položaja proiranskih milicija u Siriji
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden naredio je jučerašnje vazdušne napade u Siriji na milicije koje podržava Iran, nešto više od nedelju dana nakon što je nekoliko raketa palo u blizini vojne baze na severoistoku te zemlje, u kojoj su smeštene američke trupe, prenosi CNN.

Vazdušni napadi koje je u utorak izvela američka vojska, ciljali su grupe koje podržava Iran u Deir al-Zoru u Siriji, navodi se u saopštenju Centralne komanda SAD.

Udari su bili usmereni na "infrastrukturne objekte koje koriste grupe povezane sa iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC) ", naveo je u saopštenju portparol američke vojne komande.

Američka vojska je saopštila da je "udar u istočnoj Siriji bio odgovor na napade grupa koje podržava Iran na američke snage u Siriji 15. avgusta". U vreme prošlonedeljnih napada, koalicija koju predvode SAD nije saopštila ko je odgovoran ni za jedan od njih, ali milicije u ovom regionu, koje imaju podršku Irana, često gađaju američke trupe u Siriji i Iraku, prenosi CNN. SAD imaju oko 900 vojnika u Siriji, koji su uglavnom stacionirani između baze At-Tanf na jugu i velikih naftnih polja na istoku te zemlje, navodi američka televizija.

Komentari (0)

Svet