Fokus

Ali Vaez za Euronews: I "manjkav" nuklearni sporazum bolji za Iran i SAD od alternativa

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2022

-

14:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih 16 meseci, Brisel je bio na misiji "šatl diplomatije" između Sjedinjenih Američkih Država i Irana u pokušaju da pronađe rešenje kojim bi se ograničili nuklearni kapaciteti Teherana u zamenu za olakšavanje sankcija. Teheran je poslao svoj odgovor Evropskoj uniji u kojem traži ponovno aktiviranje sporazuma, pa se postavlja pitanje da li bi do toga moglo i doći.

"Čini se da Iranci još uvek zahtevaju značajne promene u tekstu sporazuma koji je EU već predstavila kao konačni. Problem sa ovakvim pristupom je da ako EU zaista učini dodatne ustupke Irancima, to bi značilo da i SAD moraju nešto da dodaju na sto i to u tekstu koji je već objavljen kao konačni", kaže za Euronews Ali Vaez, direktor Projekta Iran pri Međunarodnoj kriznoj grupi u Vašingtonu.

U ovoj fazi ne znamo sve detalje odgovora Irana Evropskoj uniji, ali je u tvitu savetnik šefa pregovaračkog tima napisao da je "sporazum bliži nego ikada, mada još nije potvrđen".

"Tu se postavlja pitanje zašto bi Iranci stali na ovom koraku i tražili još ustupaka. Tako bi se ovaj proces mogao samo otezati. Ovo je dilema sa kojom se Bajdenova administracija sada nosi i u nekom trenutku, posle 16 meseci pregovaranja bi trebalo podvući crtu i doći do zaključka. Koliko ja vidim, SAD će verovatno prihvatiti sa neznatnim modifikacijama teksta i ako to zadovolji Iran, moguće je da će sporazum biti postignut u narednim danima, ali ako Iran i dalje bude imao zahteve onda bi se ovaj proces mogao raspasti", kaže Vaez.

"Sada nema žrtvenog jarca"

Mnogi u međunarodnoj zajednici, a naročito SAD, potežu argument da postoji mogućnost da Donald Tramp uđe u predsedničku trku 2024. godine. Vaez ističe da je to jedna od najvećih briga za iransku stranu, da bi 2025. mogli da se nađu ponovo u istoj situaciji u kojoj je Rohani bio 2018. kada se predsednik Tramp povukao iz sporazuma.

"Postoji jedna razlika, sada nema žrtvenog jarca, nema nikoga koga bi mogli da krive za počinjenu grešku. I taj politički rizik ne može biti zanemaren sa ovim sporazumom ili bilo kojim drugim jer nema nikakvih šansi da bilo koji američki predsednik veže ruke svom nasledniku", dodaje Vaez.

On ističe da je, to što su se SAD povukle iz sporazuma 2018. godine, naštetilo obema stranama, i da bi ovoga puta stvari stajale drugačije za SAD, ali ni za Iran.

"SAD neće dobiti sve koristi od zabrane proliferacije koje su imale u prethodnom sporazumu jer je Iran već nuklearno nepovratno napredovao u smislu znanja, ali ni Iran neće imati koristi od sporazuma jer je pretnja od povratka sankcija nije više teoretska, već je zapravo to već sad aktuelno. Ali je realnost isto tako da nema bolje alternative za obe strane", navodi Vaez.

Prema njegovim rečima, ukoliko SAD i Iran ne zaključe sporazum, strane će biti zaključane u međusobnoj eskalaciji gde će iranska strana ubrzati nuklearni program, a američka strana će pojačati sankcije.

"To je dvostruko gubitnička dinamika koja bi se mogla završiti vojnom konfrontacijom. Zato je i manjkav sporazum ipak bolji za obe strane i za čitav region od svih mogućih alternativa", zaključio je Vaez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet