Fokus

NATO: Pokrenuta istraga o vojnim podacima koji se prodaju na internetu

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

10:15

NATO: Pokrenuta istraga o vojnim podacima koji se prodaju na internetu
NATO: Pokrenuta istraga o vojnim podacima koji se prodaju na internetu - Copyright EPA/YVES HERMAN

veličina teksta

Aa Aa

NATO je pokrenuo istragu u vezi s krađom podataka iz poverljivih vojnih dokumenata koje je hakerska grupa ponudila na prodaju na internetu, prenosi BBC.

Podaci uključuju nacrte oružja koje koriste saveznici NATO-a u sukobu u Ukrajini, a hakeri su ih prodavali na internetu nakon što su ukrali podatke velikog evropskog proizvođača oružja "MBDA Mišile Sistems", navodi BBC. Multinacionalna kompanija, čije je sedište u Francuskoj, saopštila je da su njene informacije hakovane sa eksternog hard diska i da sarađuje sa vlastima u Italiji, gde je došlo do povrede podataka, ali da nijedan od poverljivih fajlova ne pripada firmi.

U saopštenju, portparol NATO-a je rekao da alijansa "procenjuje tvrdnje koje se odnose na poverljive podatke navodno ukradene iz MBDA".

Još je navedeno i da "nema naznaka da je bilo koja mreža NATO-a ugrožena“.

Sajber kriminalci, koji rade na ruskim i engleskim forumima, prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina ili oko 18.000 funti i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada, navodi BBC.

U svom oglasu za prodaju, hakeri su tvrdili da imaju „poverljive podatke o zaposlenima u kompanijama koji učestvuju u izradi poverljivih vojnih projekata“, kao i „projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i foto materijale, ugovore i prepisku sa drugim kompanijama“.

Besplatni uzorak podataka od 50 MB, koji je video BBC, uključuje dokumente označene sa nekoliko različitih stepena poverljivosti koje koristi alijansa, poput "NATO poverljivo", "NATO ograničeno" i "Neklasifikovane kontrolisane informacije".

Pored uzorka, kriminalci su mejlom dostavili i dodatne dokumente, uključujući dva sa oznakom "NATO tajna“, navodi BBC.

Hakeri nisu hteli da potvrde da li je materijal došao iz više od jednog hakovanog izvora.

U fajlovima, koje britanski javni servis nije mogao nezavisno da proveri, detaljno je opisana "obaveštajna komunikacijska misija” američke vazdušne eskadrile koja je sprovedena krajem 2020. u Estoniji iznad Baltika.

Navodi se da ona uključuje evidenciju poziva, puno ime, broj telefona i GPS koordinate osobe koja je navodno centar operacije. Bivši zvaničnik alijanse je rekao za BBC da u NATO-u ima mnogo preterane klasifikacije, ali da su ove oznake važne, kao i da se oznaka "NATO tajna" ne primenjuje olako.

On je dodao da su male šanse da je sa dokumenata skinuta oznaka tajnosti, imajući u vidu da je većina dosijea nastala između 2017. i 2020. godine.

Uzorci fajlova su takođe sadržali prezentaciju koja, kako se čini, detaljno opisuje unutrašnje funkcionisanje projektila Land Ceptor CAMM , uključujući preciznu lokaciju elektronske jedinice za skladištenje u njoj, navodi BBC.

Kaže se da je jedan od njih nedavno poslat u Poljsku, za upotrebu u ukrajinskom sukobu, kao deo sistema "Sky Sibre" i da je operativan. MBDA Mišile Sistems je nastao u decembru 2001. nakon spajanja kompanija za raketne sisteme u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Prošle godine je ostvarila prihod od 3,5 milijardi funti, a kao kupce svojih sistema naoružanja ima Ministarstvo odbrane Velike Britanije, američku vojsku, Evropsku uniju i NATO, navodi BBC.

Komentari (0)

Svet