Politika

NATO za Euronews Srbija: KFOR pojačao prisustvo na Jarinju i Brnjaku, spreman da interveniše u slučaju potrebe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2022

-

12:21

NATO za Euronews Srbija: KFOR pojačao prisustvo na Jarinju i Brnjaku, spreman da interveniše u slučaju potrebe
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Misija NATO na Kosovu i Metohiji (KFOR) povećao je svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak i spreman je da interveniše ukoliko bude potrebno, rečeno je za Euronews Srbija u Alijansi.

Kako se navodi, mandat misije Kfora predvođen NATO, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, a da bi izvršio svoje zadatke, Kfor, kako su naveli ostaje vidljivu i agilanu raspoređenost na terenu.

"Da bi povećao svest o situaciji, KFOR je povećao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, a takođe je povećao svoje aktivnosti patroliranja u tom području. Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo KFOR-u da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove. Želimo da uverimo sve da je KFOR spreman da interveniše ako bude potrebno", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Stoltenbeg jetom prilikom ponovio da je Kfor spreman da interveniše u slučaju da stabilnost na Kosovu i Metohiji bude ugrožena.

"Mirovna misija KFOR je tamo i njen komandant je kontaktirao bezbednosne organizacije na Kosovu i načelnika Generalštba Vojske Srbije... KFOR je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kurtijem u Briselu.

Na pitanje albanskih novinara šta bi trebalo da se desi pored barikada da bi Kfor intervenisao, Stoltenberg je odgovorio da NATO na KiM sa skoro 4.000 vojnika ima najjaču misiju izvan NATO teritorije, ističući da samo prisustvo tolikog broja vojnika pomaže u deeskalaciji i sprečavanju nasilja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio šefu NATO Jensu Stoltenbergu na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije i napomenuo da je Beograd uvek za izbegavanje bilo kakvih sukoba na Kosovu i Metohiji, te da je potrebno sačuvati mir. 

"Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga Kfora koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom Kfor-a kritične večeri oko 21 sat i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu KiM", rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo nastaviti da poštujemo mandat KFOR-a u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

"Verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju kako Stoltenberga tako i celog Kfora i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost", naglasio je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sara

18.08.2022 13:39

Sigurno da bi sprečili moguće blokade, do sada nisu sprečavali albance u svojim gnusnim postupcima.

Srbija