Politika

Brojni susreti u Briselu pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Podrška EU, NATO i SAD u traženju kompromisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2022

-

15:01

Brojni susreti u Briselu pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Podrška EU, NATO i SAD u traženju kompromisa
Tanjug/AP/Olivier Matthys, Facebook/Aleksandar Vučić, Twitter/Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys, Facebook/Aleksandar Vučić, Twitter/@predsednikrs

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbeg razgovarao je danas danas u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga sastaće se i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa. Do zakazivanja niza sastanaka sa zapadnim zvaničnicima došlo je nakon što su na Kosovu pojačane tenzije posle najave Prištine da će od 1. septembra započeti primenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima građana Srbije. 

Osim sa Stoltenbergom, Vučić i Kurti danas će razgovarati i sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Tok sastanka sa generalnim sekretarom NATO i dešavanja u Briselu pratite uživo u blogu 

22.22 Lajčak: Očekujem dogovor, ali ne konačan

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da od sutrašnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je Lajčak albanskim novinarima u Briselu, prenosi Reporteri. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.04 Kurti: Odustaćemo od dokumenata ako to uradi i Beograd

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da postoji mogućnost da 1. septembra ne bude potrebe za izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, jer bi Beograd mogao da se odrekne izdavanja privremnih isprava građanima Kosova, prenosi Koha.

"Moguće je da nećemo izdavati ta dokumenta 1. septembra jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na prelazima sa Kosovom. Dok na srpskoj strani budu postojale privremene tablice, biće ih i na Kosovu. Razgovaraćemo o rešenjima, a ne o odlaganju. Odgodili smo sprovođenje mera sa 31. jula za 1. septembar, ali tek kada su uklonjene sve barikade. Reciprocitet je princip. Mi nemamo jednostrane štetne namere”, izjavio je Kurti nakon sastanaka s Miroslavom Lajčakom u Briselu. Opširnije u odvojenoj vesti.

20.02 Stejt department: Eskobar u Briselu da bi podržao dijalog

Vašington je zadovoljan sto će se sutra u Briselu sastati lideri Srbije i Kosova izjavio je večeras za Tanjug portparol Stejt departnenta i naglasio da je za SAD važno da obe strane iskoriste taj sastanak kako značajno unapredile razgovore o normalizaciji odnosa.

Portparol Stejt Departnenta, ističe da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar i otputovao u Brisel kako bi podržao sastanak na visokom nivou u okviru Dijaloga koji vodi EU.

"Zadovoljni smo što će se lideri Srbije i Kosova sastati sutra u Briselu u okviru Dijaloga uz posredovanje EU. U potpunosti podržavamo taj dijalog. Važno je da obe strane iskoriste sutrašnji sastanak da značajno unaprede svoje razgovore o normalizaciji", naveo je portparol.

19.50 Grenel: Vučić bio detaljan, Kurti da pokaže istu posvećenost

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da ljudi u sedištu NATO veruju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Briselu bio detaljan i od pomoći, i dodao da bi, s druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo sada da pokaže istu takvu posvećenost sporazumnom rešenju u dijalogu.

"Veruju da je (Vučić) bio promišljen u svom pristupu", objavio je Grenel na Tviteru.

Kako je rekao Grenel, Aljbin Kurti sada mora da pokaže "istu posvećenost sporazumnom rešenju, a ne jednostranim zahtevima".

18.12 Vučić se sastao sa Eskobarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Briselu i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou

"U izuzetno otvorenom razgovoru, istakao sam da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona", napisao je Vučić na instagram nalogu "Budućnostsrbije", posle sastanka. "Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", dodao je predsednik Srbije.
 

Prinskrin/Tanjug

 

17.20 Susret Kurtija i Stoltenberga

Kosovski premijer Aljbin Kurti susreo se u Briselu s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Stoltenberg je posle razgovora ponovio je da je Kfor spreman da interveniše u slučaju da stabilnost na KiM bude ugrožena, naglašavajući da je misija NATO na KiM potpuno posvećena mandatu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Aljbin Kurti je novinarima rekao da je u razgovoru sa Stoltenbergom preneo da Priština traži članstvo u NATO i da ne postoji mogućnost da Priština odustane od primene odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

17.16 Vučić sa Lajčakom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Misije Srbije u Briselu, a tema razgovora je priprema za sutrašnju novu rundu dijaloga.

Kako je navedeno na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, predsednik je u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona, kao i da dijalogom dođemo do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma.

"Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili", navodi Vučić.

 

 

16.20 Vučić: Lako je reći...

Vučić je, odgovarajući na pitanje o zapaljivoj retorici koja dominira u poslednjem periodu rekao da se tu radi o jednoj političkoj retorici koju možete da koristite protiv druge strane i da je uvek najlakše blatiti nekoga.

"Danima slušamo o tome kako Srbija želi da napadne neke entitete ili zemlje u regionu i da će se to desti. Pre četiri, tri, dva meseca, pre mesec dana i evo nije se desilo. Lagali su znači što se toga tiče", rekao je Vučić ističući da se šire političke okolnosti koriste protiv Srbije. 

On je rekao i da je lako reći - "mi očekujemo prizanje, ako se ne desi, Srbija je kriva"

"To tako ne funkciniše, moramo da razgovaramo i vidimo šta je pravo kompromisno rešenje, za to smo spremni, ali ovakav narativ možemo samo da odbacimo", rekao je Vučić.

16.14 Stoltenberg: Glavni cilj nam je bezbednost i sloboda kretanja za sve uključujući i Srbe sa Kosova

Upitan o tome kako će intervenisati u slučaju potrebe, Stoltenberg je rekao da je KFOR je u bliskom kontaktu sa vlastima u Beogradu i sa šefom srpske odbrane kao i sa vlastima u Prištini.

"Imamo otvorene kanale komunikacije je način da se spreče nesporazumi i pogrešne reakcije. Krajem jula smo takođe usostavili kontakt između Srbije i KFOR-a koji je pomogao da se smanje tenzije. Pojačali smo prisustvo na severu već, spremni smo da učinimo i više, ako je i kad to potrebno... Glavni cilj nam je da obezbedimo bezbednosti i slobodu kretanje za sve, uključujući i Srbe sa Kosova", rekao je Stoltenberg.

AP/Olivier Matthys

 

On je rekao NATO je spreman da deluje i KFOR da interveniše.

"To možemo veoma brzo imamo sposobnosti i snage, koje će biti raspoređene gde je potrebno, imamo snage na Kosovu, pojačali smo prisustvo na severu. Imamo redovne patrole, detaljno sam obavešten o delovanju i sposobnostima KFOR-a. Sama činjenica da imamo blizu 4.000 vojnika pokazuje snažnu posvćenost i pomaže da se ublaži situacija", rekao je on. 

16.12 Vučić: Srbiji nisu potrebne bilo čije baze

"Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze, Srbija je vojno neutralna zemlja, želi sama da čuva mir, obezbeđuje svoje nebo, stanovništvo... i tako će se ponašati i u budućnosti", rekao je Vučić.

On je rekao i da srpska vojska nikada nije prešla administritavinu liniju.

"Lagali su za to. zahvalan sam što NATO nije izlazio sa takvim neistinama", rekao je Vučić. 

Kako je rekao, ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili.

"Sutra ćemo imati teške razgovore, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano", dodao je Vučić. 

Vučić je kazao da Srbija izbegava svaku vrstu mogućnost da dođe do eskalacije i sukoba.

"Mi  milslimo da nismo napravili nikakvu vrstu provokacije ili incidenta", podvukao je on.

"Mi smo našu poziciju objasnili, ja sam dostavio listu upada specijalnih jedinica Kosova na severu za koji su morali da imaju dozvolu NATO i severnih jeidnica. Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali istovremeno da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je on.

16.03 Vučić: Mir i stabilnost presudne za Srbiju

Predsednik Srbije je rekao da su mir i stabilnost presudne za Srbiju.  "Hoću da se zahvalim, pre svega, Stoltenbergu na tome što je želeo da saluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo, za nas je važna uloga NATO na Kosovu koju poštujemo. Načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa generalom KFOR-a što je doprinelo smirivanju situacije", rekao je Vučić. 

Mir i stabilnost su presudne za Srbiju, podvukao je on i dodao da "mi mislimo da nismo napravili nikakvu vrstu provokacije". 

AP/Olivier Matthys

 

Kako je naveo, ponovio je Stoltenbergu da Srbija ostaje vojno neutralna zemlja.

"Svima smo dojadili u Briselu, znam da im je teško da slušaju naše jadikovke i žalopojke. Mi smo naši poziciju objasnili, dostavio sam listu upada na sever Kosova, napade na srpsko stanovništvo", rekao je Vučić. 

15.55 Stoltenberg: KFOR spreman da interveniše i očuva mir

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je nakon stastanka sa Vučićem da je odgovornost obe strane da  spreče novu eskalaciju.

"Ranije ovog meseca smo razgovorali o tenzijama na severnom Kosovu, sastaću se i sa rukovodstvom Kosova kasnije tokom dana. Odgovornost je obe strane, predstavnika Beograda i Prištine da spreče novu eskalaciju. Pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje, NATO nastavlja da pažljio nadzire situaciju na terenu, KFOR ostaje fokusiran na sovoj mandat. Ako stabilnost bude ugrožena, KFOR je spreman da inteveniše. Predužeću sve potrebne mere da obezbedimoi što sigurnije i bezbednije okruženje i slobodu krenja za sve ljude na Kosovu. Konstruktivni dijalog je jedini način", rekao je on.

15.50 Sastanak Vučića i Stoltenberga trajao skoro sat vremena

U Briselu i dalje traje sastanak Vučića i Stoltenberga. Nakon toga očekuje se obraćanje.

15.23 Obraćanje Vučića i Stoltenberga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, po dolasku u Brisel, sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.Sastanak Vučića i Stoltenberga počeo je oko 15 sati,. Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg će razgovarati i sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem. Obraćanje dvojice zvaničnika nakon razgovora u Briselu, u sedištu NATO, najavljeno je za 15.30 sati. 

15.15 Vučić o sastanku sa Stoltenbergom i Eskobarom 

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, nedavno rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu i naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora. Napomenuo je da je u više navrata imao telefonske rezgovore sa Stoltenbergom i da je dogovoreno da se lično sastanu u Briselu, ističući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.

"To će biti dalji razgovori o uspostavljanju dobre saradnje, dobre komunikacije koja je veoma važna u kriznim momentima. Nadam se da ćemo imati dobar razgovor. Imali smo već telefonski razgovor i dogovorili smo da sednemo i o svim problemima na KiM, posebno na severu razgovaramo u Briselu“, rekao je Vučić prošle nedelje.

15.01 Vuletić: Razgovor u obostranoj želji da se obezbedi mir

Govoreći o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, sociolog Vladimir Vuletić kaže za Euronews Srbija da će razgovor teći u obostranoj želji obe strane da se na KiM obezbedi mir.

"NATO u okviru jedne šire misije ima moć i mogućnost da na Kosovu obezbedi stabilnost. Mislim da će razgovori ići u tom pravcu. Za Srbiju je bitno da se očuva mir, pre svega iz dva razloga - da bi se zaštitilo stanovništvo Kosova i Metohije i da bi se obezbedio ekonomski napredak i sprečila recesija koja bi mogla da se dogodi u čitavoj Evropi zbog dešavanja u Ukrajini", kaže on.

Kada je u pitanju sutrašnji dijalog, Vuletić ističe da su pozicije jedne i druge strane vrlo jasne, ali da problem pravi mogućnost pojedinačnog incidenta koji bi izazvao domino efekat i izazvala eskalacija.

"Tada ne znamo koje bi bile posledice. Sada je važno da se ta prva domina ne sruši i mislim da pre svega razgovori sa Stoltenbergom idu u tom pravcu. Kurti je zapravo pokazao da on pokušava da iskoristi ovu situaciju u Ukrajini i na neki način izazove, ako ništa drugo sukob za koji veruje da bi Kosovu mogao da donese ono što priželjkuje, a to je novi sporazum koji bi anulirao sve što je doneseno u Rezoluciji 1244", kaže on i dodaje:

"Mislim da se to neće dogoditi, ali isto mislim da će biti rezultata i sporazuma kojima bi obe strane mogle da mašu", rekao je on.

14.59 Uvertira pred dugoočekivani susret

Razgovori Stoltenberga i Eskobara sa liderima Beograda i Prištine predstavljaju svojevrsnu uvertiru rundi dijaloga Srbije i Kosova, posle jednogodišnje pauze, zakazanoj za četvrtak u 10:30, kada će domaćin biti visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije (EU) Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

U zvaničnoj potvrdi EU je u sredu navela da je fokus na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, aktuelna situacija i ublažavanje "trenutnih tenzija na terenu".

U pripremnim aktivnostima, Vučić je u sredu razgovarao sa savetnikom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Derekom Šoletom i specijalnim britanskim izaslanikom Stjuartom Pičom, a Kurti sa ambasadorima Kvinte.

14.52 Stoltenberg: Sve strane da ostanu mirne

Stoltenberg je nedavno rekao da je "razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i Beogradu oko tenzija na severu Kosova".

"Sve strane moraju da ostanu mirne, da izbegavaju jednostrane akcije i konstruktivno da se angažuju u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena", poručio je on.

14.47 "Munjevito" zakazivanje sastanka

Zakazivanje sastanka u Briselu usledilo je nakon pokušaja Prištine da implementira najavljenu odluku o preregistrovanju srpskih tablica i promeni srpskih dokumenata. Kriza koja je eskalirala, praćena blokadom prelaza i barikadama koje su Srbi sa KiM postavili, završena je tek kasno u noć diplomatskom akcijom američkog ambasadora u Prištini. Primena mera odložena je za mesec dana, a onda je određen i datum susreta.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Izvesno je da će više od godinu dana od poslednjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, novi susret oči u oči biti u svrhu smirivanja tenzija, a upravo to evropski posrednici, kako je saopštila portparolka EU Nabila Masrali, i očekuju. 

Ipak, najava sastanka je i u Beogradu i u Prištini dočekana sa malo optimizma, posebno zbog toga što situacija na terenu u međuvremenu nije relaksirana. Iako su više puta isticali da su uvek za dijalog, srpski predstavnici sada navode da ne očekuju pomak u pregovorima i ukazuju na odsustvo bilo kakve volje albanske strane da ispuni dogovoreno. Očekivanja pred sutrašnji susret stoga su vrlo ograničena. Opširnije u posebnom tekstu.

14.37 "Zapaljiva" retorika

Ako je suditi po porukama koje se množe na dnevnom nivou i u kojima se konstantno pominje "pretnja od napada", analitičari ukazuju da će značajni diplomatski napori biti neophodni kako bi se situacija prvo primirila, a onda potencijalno i pomerila "iz ćorsokaka".

I dok Kurti tvrdi da se sprema napad na Kosovo, Vučić uzvraća da kosovski premijer takvom retorikom zapravo prikriva svoj pravi plan - napad albanskih struktura na sever Kosova i proterivanja Srba koji tamo žive. Njegova očekivanja o sastanka nisu optimistična. 

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Zbog nizanja "opasnih" izjava pre nekoliko dana reagovala je i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Međutim, to saopštenje u kom se obe strane pozivaju da prestanu sa "zapaljivom retorikom" i da će se smatrati odgovornim ukoliko dođe do eskalacije nasilja u regionu izazvalo je oštre reakcije Beograda. Opširnije u posebnoj vesti.

Šta posle 1. septembra?

Uz slaba očekivanja od sastanka upitno je i šta očekivati kada dođe 1. septembar i novo vreme za primenu prištinskih odluka. Pomeranje primene odluke je, ocenjuju analitičari, praktično bilo samo odlaganje krize.

Međutim, poboljšanju situacije nada se Vašington, koji je i reagovao i uticao na smanjenje tenzija uoči 1. avgusta.

Tako je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao i da očekuje da će do 1. septembra, do kada je Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, biti postignut napredak i po tom, ali i ostalim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ja ne bih rekao da je prosto problem odložen, već pre da je otvorena mogućnost da se dođe do odgovarajućeg rešenja, koje će doprineti integraciji u regionu i stabilnosti", rekao je Eskobar.
Iz SAD očekuju i da se počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština, te da se na taj način učini konkretan korak dalje u dijalogu.

"Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to rekao američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Aljbinu Kurtiju tokom njegove nedavne posete Vašingtonu", rekao je Gabrijel Eskobar.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU Dragiša Mijačić rekao je ranije da je najavljeni sastanak šansa da se situacija reši mirnim putem i da je zato pojačana aktivnost svih međunarodnih aktera.

"Međunarodni akteri su jasno iskazali svoju zabrinutost, pa otuda ne iznenađuje pojačana diplomatska aktivnost na relaciji Brisel-Vašington-Berlin. NATO se takođe angažovao. Očekuje se da će se naći neko rešenje, verovatno privremeno, ali ne bi bilo iznenađenje da susret dva pregovarača bude potpuni fijasko. Sve zavisi od pripreme sastanka za koju je zadužen Miroslav Lajčak i njegov tim", kazao je Mijačić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija