Politika

EU o nastavku dijaloga: Još se radi na detaljnoj agendi sastanka Vučića i Kurtija, očekuje se spuštanje tenzija

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

14:48

EU o nastavku dijaloga: Još se radi na detaljnoj agendi sastanka Vučića i Kurtija, očekuje se spuštanje tenzija
EU o nastavku dijaloga: Još se radi na detaljnoj agendi sastanka Vučića i Kurtija, očekuje se spuštanje tenzija - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Euronews/Vladislav Ćup, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iz EU poručuju da od nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je zakazana za četvrtak 18. avgusta u Briselu, očekuju spuštanje tenzija, razgovor o svim otvorenim pitanjima i postizanje napretka za dobrobit građana Srbije i tzv Kosova.

Portparolka EU, Nabila Masrali, sa konferncije za medije Evropske komisije, poručuje da se u Briselu još radi na detaljnoj agendi sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, i dodaje da ne želi da sepkuliše o mogućim rezultatima tih razgovora.

”Za nas je važno da obe strane zaustave neprijateljstva, jer smo poslednjih dana videli zapaljivu retoriku i tenzije, kao i da se ponašaju odgovorno. To je poenata ovog dijaloga. Oni će doći, razgovarće i videćemo šta će se dogoditi”, poručila je Mašrali.

Na pitanja evropskih dopisnika o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u procesu pristupanja Srbije EU, iz Evropske komsije pozdravljaju činjenicu da se Srbija uskladila sa nekoliko rezolucija Genralne skupštine UN, ”jasno osuđujuci rusku ničim izazvanu i nelegalu agresiju protiv Ukrajine”.

Istovremeno, dodaje se da se od Beograda, prema usvojenom pregovarčkom okviru, očekuje dalje posetepeno usklađivanje sa EU zajedničkom spoljnom politikom i odlukama što, kako nagalšavanju u Briselu, uključuje i usvojene sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija