Politika

EU zabrinuta zbog zapaljive retorike: Političari Beograda i Prištine biće odgovorni za eskalaciju: Brnabić: Licemerno

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2022

-

12:52

EU zabrinuta zbog zapaljive retorike: Političari Beograda i Prištine biće odgovorni za eskalaciju: Brnabić: Licemerno
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer pirvremenih pristinskih institucija Aljbin Kurti razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.

Dodaje se i neophodnost "poštovanja i potpunog sprovođenja" prethodnih sporazuma i ukazuje da "nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona".

U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.

Brnabić: Tužno i licemerno što EU ne vidi sopstvenu krivicu

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je reagujući na sapštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, ocenila da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.

"Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", poručila je Brnabić na Tviteru.

Ona je primetila da bi neko gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da "mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom", ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

"Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić.

"Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo", zaključila je premijerka u objavi na tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.

Petković: Nisu krive obe strane

Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje, i zato je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na "obe strane", saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne", ukazao je Petković u saopštenju.

On je rekao da se EEAS nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na "obe strane", koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Petković je ukazao da kao što "obe strane" nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština.

"Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju a nisu", poručio je Petković.

On je istakao da Beograd čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Komentari (0)

Srbija