Politika

Kurti: Bez ulazno-izlaznih dokumenata 1. septembra, ukoliko Beograd obustavi tu praksu

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, RSE

17/08/2022

-

22:17

Kurti: Bez ulazno-izlaznih dokumenata 1. septembra, ukoliko Beograd obustavi tu praksu
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti uoči briselskog dijaloga sa predsednikom Srbije nije isključio mogućnost da od 1. septembra ne bude potrebe za izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije, jer bi Beograd mogao da se odrekne izdavanja privremnih isprava građanima Kosova, prenosi Kosovo onlajn pozvajući se na Kohu.

"Moguće je da nećemo izdavati ta dokumenta 1. septembra, jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prelazima sa Kosovom. Dok na srpskoj strani budu postojale privremene tablice, biće ih i na Kosovu. Razgovaraćemo o rešenjima, a ne o odlaganju. Odložili smo sprovođenje mera sa 31. jula za 1. septembar, ali tek kada su uklonjene sve barikade.

Reciprocitet je princip. Mi nemamo jednostrane štetne namere", izjavio je Kurti nakon sastanaka u Briselu.

On je rekao da će na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dominirati dve važne teme.

"Postoje dve važne teme, prva su elementi opšteg okvira za opšti sporazum koji podrazumeva punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uz obostrano priznanje, a druga tema su aktuelna pitanja", kazao je Kurti.

Navodi da svi očekuju da se reše "teškoće i prepreke koje su se pojavile u poslednje vreme".

"Mi smo za slobodno kretanje, slobodno kretanje ometaju barikade koje su podignute na severu, na mnogim saobraćajnicama, u nedelju 31. jula. U međuvremenu Kosovska policija se profesionalno i hrabro suočila sa teškom situacijom", navodi on.

Dodaje da se mora poštovati sloboda kretanja, ali da ilegalni putevi na severu koji vode ka centralnoj Srbiji moraju biti zatvoreni. 

"Ovo pitanje smo pokrenuli i na današnjem sastanku sa Stoltenbergom", kazao je Kurti i poručio da Kosovsku policiju niko ne može da spreči da se bori protiv kriminala.

Lajčak. Želimo da izbegnemo napetosti

Lajčak je rekao da želi da se dogovor oko dokumenata postigne na sastanku 18. avgusta. On je rekao da dijalogom želi da izbegne da se napeta situacija od 31. jula ponovi 1. septembra, prenosi RSE.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Eskobar je istakao da je na sastanku sa Kurtijem bilo reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom. Prema njegovim rečima, Zajednica treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

Priština i Beograd imaju sporazum o Zajednici još 2013. godine, a 2015. godine o principima za njeno osnivanje. Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao sastanke sa Lajčakom i Eskobarom u Briselu 17. avgusta.

Podsetimo, Kurti i Vučić su se ranije danas u Briselu, u odvojenim susretima, sastali i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. On je tada rekao da je na Beogradu i Prištini da izbegnu eskalaciju situacije i da je misija NATO-a na Kosovu (KFOR) spremna da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija