Fokus

Umro Džon Mekafi, američki tajkun poznat po antivirus programu pronađen mrtav u zatvoru

Komentari

Autor: BBC

23/06/2021

-

22:11

Umro Džon Mekafi, američki tajkun poznat po antivirus programu pronađen mrtav u zatvoru
Džon Mekafi - Copyright Tanjug AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Američki tajkun Džon Mekafi, poznat po antivirus programu, pronađen je mrtav.

On je preminuo u zatvorskoj ćeliji u Španiji gde je izdržavao kaznu zbog utaje poreza, preneo je BBC.

Samo nekoliko sati ranije, španski nacionalni sud pristao je da ga izruči SAD-u radi suđenja za utaju poreza.

Špansko Ministarstvo pravde je saopštilo da "sve ukazuje" na to da je gospodin Mekafi sebi oduzeo život.

Uhapšen u Španiji zbog optužbi za utaju poreza

U oktobru 2020. uhapšen je u Španiji i optužen da četiri godine nije podnosio poreske prijave, uprkos tome što je milione zarađivao od konsultantskog posla, govora, kripto-valuta i prodaje prava na svoju životnu priču.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je Mekafi navodno utajio porez tako što je svoj prihod uplaćivao na bankovne račune i račune za razmenu kriptovaluta.

Takođe je optužen za skrivanje imovine, uključujući jahtu i nekretnine.

Špansko ministarstvo pravde saopštilo je da je medicinsko osoblje u zatvoru pokušalo da ga reanimira, ali bez uspeha.

Ko je bio Džon Mekafi?

Mekafijev životni put je bio veoma dinamičan. Počeo je kao prodavac od vrata do vrata, zatim je osnovao kompaniju koja stoji iza jednog od najpoznatijih softverskih antivirusa, a oprobao se kao preduzetnik u sektorima smartfon aplikacija, joge, biljnih antibiotika i kriptovaluta.

Rođen je u Velikoj Britaniji sredinom 40-ih, a tokomm detinjstva s roditeljima se preselio u Roanouk u Virdžiniji. Otac mu je radio kao saobraćajni policajac i bio je alkoholičar. Kad je Mekafi imao 15 godina, otac mu se ubio, a on je počeo da pije i drogira se.

U Silicijumsku dolinu preselio se 70-ih godina. Radio je niz poslova u različitim tehnološkim kompanijama, među kojima je i NASA-in Institut za svemirske studije. Drogu i alkohol i dalje je redovno konzumirao.

Tanjug AP/Alan Diaz

 

Tokom 80-ih radio je za Lokhid, a u to vreme računari su bili relativno nova pojava. Prvi virus pogodio je računare 1986. godine, a Mekafi je negde čitao o tim programima koji se infiltriraju u kompjutere, pa je odlučio da osnuje svoju kompaniju.

Kompanija "McAfee Associates" je do kraja 80-ih zarađivala pet miliona dolara godišnje, a njene antivirusne platforme koristile su neke od najvećih kompanija na svetu. Mekafi je postajao sve uspešniji, ponajviše zbog virusa nazvanog Mikelanđelo, koji se pojavio 1992. godine.  

Prodao imovinu i preselio se u Belize

Godine 1994. dao je ostavku i prodao svoj udeo u kompaniji za 100 miliona dolara. Nakon ostavke skrivao se od javnosti, pomagao je mladim startapovima, držao predavanja na Stenfordu i radio na projektima, između ostalog i na društvenim mrežama PowWow i Tribal Voice, koje nisu postale popularne.

Odlučio je da počne posao sa kriptovalutama, zahvaljujući kojima je, kako je tvrdio, zarađivao 2.000 dolara dnevno.

Na društvenim mrežama se hvalio da godinama nije plaćao porez. Na jahti mu je pronađeno ilegalno oružje pa je neko vreme proveo i u zatvoru u Dominikanskoj Republici. 

Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Zatvor u kom je Džon Mekafi izdržavao kaznu

Tokom ekonomske krize 2008. godine prodao je imovinu i preselio se u Belize, gde je optužen za ubistvo komšije, zbog čega je bio u bekstvu.

Zbog tog slučaja mu je sud na Floridi naložio da plati 25 miliona dolara porodici žrtve, ali je Mekafi na Tviteru objavio da to neće uraditi.  

Stigao je Mekafi i da se kandiduje dva puta na predsedničkim izborima u SAD, ali ga njegova Libertarijanska stranka nijednom nije odabrala kao glavnog kandidata.

Bez obzira na sve optužbe, Mekafi je imao više od milion Twitter pratilaca, a  na toj društvenoj mreži sebe je opisao kao "Ljubitelja žena, avanture i misterije".

Komentari (0)

Svet